Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x plekken in Tilburg waar vroeger heel lugubere dingen gebeurden

Door Rowie van der Vliet 30 april 2020

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar vroeger waren martelingen, opsluitingen en experimenten op mensen héél normaal. Op een paar plekken in Tilburg (waar je tegenwoordig nietsvermoedend langsloopt) gebeurden vroeger allerlei lugubere dingen. Lees en huiver!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

De Heuvel

zomertijd
Straatverlichting voor de Heuvelse Kerk. Foto: indebuurt Tilburg

Vroeger gingen feestjes op de Heuvel er iets anders aan toe. Waar we normaal hossen met carnaval en een drankje drinken op het terras, gingen Tilburgers vroeger naar de Heuvel voor een andere sociale activiteit. Er stond hier een galg waar mensen de doodstraf kregen. Ze werden niet altijd onthoofd. In 1717 onderging ene Mathijs een gruwelijke marteling. Hij werd op een rooster verband.

Koning Willem II-kazerne

De voormalige Koning Willem II-kazerne. Foto: Ron Maijen via Wikipedia Commons

In de toekomst kun je wonen op de Willem II-kazerne, naast het Willem II-stadion. De gave plek heeft wel een creepy tintje. Drie mannen uit Udenhout werden door de militaire politie uit Breda gearresteerd voor het verbergen van wapens in 1944. Ze werden overgegeven aan de Ordnungspolizei in Tilburg. Drie jaar later werden hun lijken pas weer terug gevonden bij de Willem II-kazerne.

Noordhoekkerk

Marietje Kessels
Foto: Wikipedia

Het lijk van Marietje Kessels werd in een nis op zolder gevonden in de Noordhoekkerk in 7 augustus 1900. Het meisje was helemaal naakt en er waren sporen van verkrachting en wurging te zien. Vandaag de dag is Marietje Kessels nog steeds een begrip in Tilburg. Misschien is haar verhaal wel het meest bekende lugubere verhaal van de stad. De kerk zelf is gesloopt. Je vindt er nu een appartementencomplex.

Marietje Kessels

Tilburgs mysterie: wat gebeurde er met Marietje Kessels?

Iedere Tilburger kent haar wel van naam: Marietje Kessels. Het meisje dat meer dan honderd jaar gele...

Daendelsstraat

kattenoverlast
Foto: Unsplash.com

Lugubere dingen gebeurden echt niet alleen jaren terug in Tilburg. Dit jaar nog vond een medewerker van BAT tien dode katten in een vuilniszaak aan de Daendelsstraat in de wijk Armhoef. De kopjes van de dieren waren ingeslagen, zo meldt Brabants Dagblad.

Station Tilburg

Beeld: Regionaal Archief Tilburg

We kennen allemaal de geschiedenis van de Spoorzone. In dit stukje Tilburg stond de NS-werkplaats waar treinen werden opgeknapt. Maar het station heeft ook een ander, veel gruwelijker, verleden. Joden en politieke tegenstanders werden vanaf deze plek naar concentratiekampen in Duitsland een Oost-Europa vervoerd. Dat onderzochten Tilburgse studenten Reccardo de Wijs en Bram de Beer in 2019.

De Heikese Kerk

Heikese Kerk. Foto: Google Streetview

Wat veel Tilburgers niet weten: de oude versie van de Heikese Kerk was vroeger een gevangenis! In de toren werden mensen opgesloten, zo onderzocht oud-rechercheur John van Erve. Soms aan hun nek. Ze wachten daar vaak totdat ze opgehaald werden om opgehangen te worden aan de galg op de Heuvel. In 2018 vertelt hij aan Stadsgezicht hoe hij het archief doorspitte naar criminele verhalen uit het verleden.

Huize Nazareth

Huize Nazareth. Foto: Google Maps

Oud-bewoners gaven aan dat het spookt in Huize Nazereth, zo vertelden ze in 2015 aan Brabants Dagblad. Meerdere Tilburgers die er hebben gewoond zouden een schim hebben aangetroffen. Of nog enger: dat je matras indeukt en je denkt dat je vriend naast je ligt, maar die is niet eens in de kamer. Dat laatste heeft een oud-studente dus echt meegemaakt, zo vertelde ze in 2015 tegen de krant.

Lugubere plek in Tilburg

Maar het kan nog luguberder (ja, echt). Wanneer een meisje een vissenkom op een bepaalde plek neerzette, liep dat nooit goed af voor de vis. Stond-ie ergens anders? Dan kon de vis vrolijk blijven rondzwemmen. Of dat een lamp blijft knipperen terwijl de batterijen er allang uit zijn. En dan hebben we nog niet eens alle verhalen uit het stuk opgenoemd.

Lees ook:

Tilburgs mysterie: de spooky etalage in de Willem II-straat

Tijdens de avondschemering loop je op je gemakkie door de Willem II-straat. Je geniet van al het moo...
bredaseweg

Brrrr, op deze plekken in Tilburg zou het spoken!

In de categorie: dan weten we welke plekken we moeten vermijden. We doen onderzoek naar plekken waar...
TIlburg aliens

UFO’s in Tilburg?! 5 x deze UFO-meldingen kwamen binnen in onze stad

Ja, je leest het goed: UFO’s. In Nederland hebben we een UFO-meldpunt. Daar kwamen de afgelopen maan...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.