Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit was vroeger heel normaal in Tilburg

Door Redactie Tilburg 26 januari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? We wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen heel normaal in Tilburg. Herken jij het nog?

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

telefooncel
Beeld: ANP

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Tilburg stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar op de Heuvel zijn ze verdwenen. Wist je dat de groene hokjes pas in 2016 op de Heuvel werden weggehaald?

Overal roken

roken sigaret café
Beeld: ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten inwoners vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen. Dat is nu wel anders. Zelfs op schoolpleinen mag het niet meer. Ook rookruimtes in bijvoorbeeld Paradox of 013 zien we niet meer. Poolcentrum 4 Friends maakte er dan maar een sportsbar van.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Melk
Een ambtenaar van de Keuringsdienst van waren controleert een melkboer (Beeld: ANP)

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel inwoners dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie! Tonneke’s Rijdende Winkel reed in 2019 nog wel door de stad met boodschappen. Helaas is haar wagen helemaal stuk en rijdt ze al drie maanden met haar privéauto rond.

Videoband, cd en vinyl

cd
Beeld: ANP

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor inwoners echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en Videoland te gaan.

Faxen

faxen fax
Op de vakantiebeurs wordt laten zien dat je kunt werken en faxen in een caravan (Beeld: ANP)

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Tilburg stonden er vol mee en o, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over.

In een rij staan en… wachten

rij
Lange rijen wachtenden om een gratis rijwielplaatje te krijgen (Beeld: ANP)

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In onze stad zie je amper inwoners nog ergens voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag of voor de allernieuwste iPhone. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij. Al moeten we zeggen dat het toch nog veel gebeurd in Tilburg als er een concert in 013 is.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
Beeld: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Tilburg.

Lees ook:

Heuvelstraat

Weet je nog? 5 x ketens die vroeger een vestiging in Tilburg hadden

Aan ketens geen gebrek in Tilburg. In de loop der jaren hebben genoeg ondernemers een vestiging in T...
Tuinstraat

Toen in Tilburg: zo zag de Tuinstraat er vroeger uit

Zodra je door de stad loopt, ben je je misschien niet helemaal bewust van hoe het er hier vroeger ui...

Toen in Tilburg: Vroeger hadden we een mooie stadspoort in deze bekende straat

Zodra je door de stad loopt, ben je misschien niet helemaal bewust van hoe het er hier vroeger uitza...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Tilburg

adv.