Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit was vroeger heel normaal tijdens het winkelen in Tilburg

Door Carin van der Meij 6 maart 2020

Steeds meer winkels verdwijnen uit het straatbeeld in Tilburg en dat doet ons verlangen naar de goede oude tijd. Net als de V&D, Bart Smit en Gimbrère Mode, zijn ook deze dingen verleden tijd. Dit was vroeger heel normaal tijdens het winkelen in Tilburg:

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Buurtwinkels

Appelsien
Foto: indebuurt Tilburg

Vroeger had je voor elk artikel wel een winkel. Groente nodig? Dan ging je naar de groenteboer. Voor koffie en peper moest je langs de kruidenier, maar vergeet ook niet de sigarenboer, barbier en slijter. Met de komst van de supermarkt konden alle producten in één ruimte worden verkocht en verdwenen steeds meer speciaalwinkels. In Tilburg zijn er nog wel een aantal te vinden, zoals Appelsien, Groente & Fruit en TDRINKS.

Handje contantje

Heuvelstraat. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Afrekenen is nu binnen no-time gebeurd. Helemaal sinds de introductie van contactloos betalen en zelfscannen. Dat ging vroeger tijdens het winkelen in Tilburg een tikkeltje anders. Tilburgers hadden vroeger helemaal geen bankrekening. Als ze gingen shoppen in de Heuvelstraat werd alles handje contantje betaald. Niet met euro’s, maar met guldens. Ken je de daalder, stuiver en kwartje nog?

Winkelboekje

Heuvelstraat in 1930. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Nog een item dat je in geen enkele winkel in Tilburg meer ziet: een winkelboekje. Weet jij nog waar dit voor was? Hiermee kon je achteraf betalen. Wanneer een Tilburger klant was bij een winkel, dan werden de aangekochte boodschappen opgeschreven in een winkelboekje. Als het weekloon binnen was, ging je met het boekje terug naar de winkel om de boodschappen af te rekenen.

Daar komt een klant

Nieuwlandstraat winkel
Achter de toonbank staat Franciscus (Frans) Heffels in zijn zaak in de Nieuwlandstraat in 1935. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Trrrrring! Hoe vaak ga je nog een winkel binnen waar een belletje afgaat zodra je binnenstapt? Waarschijnlijk niet vaak meer, want dit is niet meer nodig. Het kwam vroeger regelmatig voor dat de eigenaar in hetzelfde pand als zijn winkel woonde. Als een klant de winkel binnenkwam, kon een ondernemer dat vanuit zijn woning horen en snel de Tilburger van dienst zijn. Handig!

Laat je bedienen

Winkel in 1961 in Tilburg. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Zelf boodschappen doen? Dat begrip was tientallen jaren geleden niet bekend in Tilburg. Een Tilburger liep netjes naar de toonbank en gaf aan wat er op het lijstje stond. De ondernemer pakte alle items van je lijstje, je liet je dus echt bedienen.

Lees ook:

Toen in Tilburg: 9 x oude winkeletalages

In deze tijden van internetshoppen is de etalage misschien wel belangrijker dan ooit. Het is natuurl...

Tilburgs mysterie: de spooky etalage in de Willem II-straat

Tijdens de avondschemering loop je op je gemakkie door de Willem II-straat. Je geniet van al het moo...
heuvelstraat

7 x dit was vroeger heel normaal in Tilburg

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.