Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburg staat in top 10 van treurigste steden volgens de Treurtips

Door Rowie van der Vliet 26 februari 2020

Als het aan Mark van Wonderen ligt laten we de typische toeristenattracties lekker links liggen. Hij schreef daarom een boek dat je kan gebruiken als reisgids voor alle verloederde, vervallen en misschien wel lelijkste plekken van Nederland. Dat zijn namelijk de plekken die Mark juist het allermooiste vindt. En je voelt het misschien al aankomen: Tilburg staat erin. Sterker nog: we behalen de top tien van treurigste steden van Nederland.

Van alle Brabantse steden is Tilburg volgens Mark het hoogtepunt van de provincie. “Tilburg is eigenlijk de enige echte Parel van het Zuiden. Deze stad is verrassend grootstedelijk, aangenaam pauper en heeft veel Belgisch aandoende bebouwing.”

Lelijkste dat mensenhanden ooit hebben kunnen bouwen

Een must-see van zijn route door de stad is natuurlijk Het Blauwe Gebouw. “Schitterend eigenlijk, en van grote cultuur-historische waarde.” Een ander niet te missen punt? Juist ja, de Katterug. “De Tilburgers zijn verdeeld: de een vindt het mooi, de ander denkt dat de Katterug het lelijkste is dat mensenhanden ooit hebben kunnen bouwen.”

Top 10 treurigste steden

Natuurlijk zijn er nog meer plekken die ervoor zorgen dat Tilburg in Marks top 10 van treurigste steden van Nederland terechtkomt. Zo krijgen het Draaiende Huis (hoe kan het ook anders?), de Westermarkt en de Korvelseweg een eervolle vermelding. Maar Mark geeft Tilburg eigenlijk een prachtig compliment. “En het mooie is, Tilburgers doen niet zo aan uiterlijk vertoon en hoogmoed. Zij weten ook wel dat Breda en Den Bosch mooiere steden zijn. En dat maakt de sfeer in deze stad nou zo fijn. De campagneslogan van de stad is ‘Tilburg, je bent er!’. Nou, dan moest iedereen er ook maar eens naartoe.”

In zijn reisgids De Treurtips deelt Mark een volledige route door Tilburg.

Lees ook:

Piusplein

Hoppa: Tilburg genomineerd voor beste binnenstad van 2020!

Ja hoor, eindelijk is het zover. Hoe lang krijgen we als Tilburgers al te horen dat onze binnenstad ...

Weg ermee! 13 x dit moet er volgens jullie op de plek van het Draaiend Huis komen

Weg ermee of laten staan? Over geen enkel gebouw in Tilburg zijn de meningen zo verdeeld als het Dra...
watertoren

7 x plekken in Tilburg waarvan je niet weet wat er binnen gebeurt

Je komt er regelmatig langs en steeds denk je: wat is dit eigenlijk voor iets? Precies van die gebou...

adv.