Quiz: ken jij deze Tilburgse spreekwoorden allemaal?

We hebben in het verleden al een aantal keren jullie Tilburgse vocabulaire getest. Eerlijk is eerlijk: daar werd vaak goed gescoord. Daarom hebben we besloten er een schepje bovenop te doen en een aantal bijzondere Tilburgse spreekwoorden op een rijtje te zetten. Hoeveel ken jij er?

Vat er nog inne (makkie, even warmdraaien)

A. Stop er nog maar een in
B. Pak er nog maar een
C. Er is nog maar één vat

Antwoord B. Bonuspuntje natuurlijk. Ook gebruikt tegen mensen die onzin praten (vaak onder invloed).

via GIPHY

Swirskaante inder 

A. Er zit een slechte kant aan haar
B. Aan beide kanten hetzelfde
C. Iemand uit het Indische gebied

Antwoord B. Vaak gebruikt wanneer twee dingen moeilijk uit elkaar te halen zijn.

via GIPHY

Bliksem in unne kaolen bôom, gift hil ut jaor strôom 

A. Als het vroeg in het jaar onweert, krijgen we veel regen
B. Met een goede bak koffie kun je de dag weer aan
C. Kale mensen hebben veel energie

Antwoord A. Gelukkig hebben we al even geen onweer gehad 😉 .

via GIPHY

Daor gong ze meej hil durre poejer 

A. Ze gaat weer taarten bakken
B. Ze heeft flink wat make-up op
C. Daar gaat ze met al d’r geld

Antwoord B. Voor de plamuurprinsesjes onder ons!

via GIPHY

Ut zaag er zwart van ut vòlk: drie fraaters en unne koolenboer

A. Dat is een multiculturele plek
B. Er was bijna niemand
C. Daar werd flink doorgewerkt

Antwoord B. Sarcasme beheersen we in Tilburg als in geen andere stad!

via GIPHY

Twaolef aajer èn dartien köökes

A. Een mazzeltje
B. Koken voor een grote groep
C. Dertien in een dozijn

Antwoord A. Twaalf eieren en dertien kuikens: zo beschrijven we in Tilburg een buitenkansje.

via GIPHY

Unne klèts vatte

A. Een klap krijgen
B. Een verkoudheid oplopen
C. Gezellig bijpraten

Antwoord B. Voor veel mensen zou A logisch klinken, maar Tilburgers weten natuurlijk wel beter.

via GIPHY

Die kunde over oe schouwers gooien en terug schuppen

A. Iemand de les lezen
B. De schouders eronder zetten
C. Hangtieten beschrijven

Antwoord C. Tja, dit gaat toch echt over de wetten van de zwaartekracht. Gelukkig kun je ze nog altijd over je schouders gooien zoals je ziet.

via GIPHY

Stikt de kèèrs mar aon

A. We kunnen beginnen
B. We gaan het toetje eten
C. Stik er maar in

Antwoord A. Iedereen is er, we kunnen van start!

via GIPHY

En gebit gelèèk de kèrmes van Riel

A. Alles is beter in Tilburg
B. Een slecht gebit
C. Ga maar terug naar waar je vandaan komt

Antwoord B. Natuurlijk is alles beter in Tilburg, maar dit spreekwoord gaat toch echt over een slecht gebit.

via GIPHY

Dat was ‘m dan. Eerlijk zeggen: hoeveel van deze Tilburgse spreekwoorden kende jij al?

Nog niet klaar met quizzen? Check deze hersenkrakers:

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Tilburg

Ga naar “Raden maar! Waar vind je deze muurschildering met uilen?”

Raden maar! Waar vind je deze muurschildering met uilen?

Ga naar “7 x (gratis) plekken waar je in de zon kunt chillen mét verkoeling”

7 x (gratis) plekken waar je in de zon kunt chillen mét verkoeling

Ga naar “Bierliefhebbers opgelet! Mout Bierfestival is terug (en win nu 2 gratis tickets én 10 munten!)”

Bierliefhebbers opgelet! Mout Bierfestival is terug (en win nu 2 gratis tickets én 10 munten!)

Aangeboden door Mout Bierfestival

Mout Bierfestival

In onze gids

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

  • Boodschappen
  • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Solar tafelkaarsjes € 4,99”

Solar tafelkaarsjes € 4,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Lacoste polo S (3) t/m XXL (7) van € 99,90 voor € 49,99”

Lacoste polo S (3) t/m XXL (7) van € 99,90 voor € 49,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker koekenpannenserie Comfort van € 14,99 voor € 8,99”

Blokker koekenpannenserie Comfort van € 14,99 voor € 8,99

  • Blokker
  • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Inpakker fotopapier Fulltime”

Inpakker fotopapier Fulltime

  • Randstad
  • Fulltime
Ga naar “Teamleider transport”

Teamleider transport

  • Luba Uitzendbureau Tilburg
  • Fulltime
Ga naar “Consultant Olympia”

Consultant Olympia

  • Olympia
  • Fulltime
Ga naar “Logistiek Medewerker”

Logistiek Medewerker

  • WerkTalent
  • Fulltime
Ga naar “Uitvoerder Bouw | Gevelbouw | 2.800 – 4.300”

Uitvoerder Bouw | Gevelbouw | 2.800 – 4.300

  • WR.nl Solliciteren
  • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Spoorpark LIVE”

Spoorpark LIVE

  • Van 18 jun t/m 19 jun
Spoorpark LIVE
Ga naar “Mout Bierfestival”

Mout Bierfestival

  • Van 26 mei t/m 29 mei
Mout BierfestivalMout Bierfestival
Ga naar “Hap Stap Festival”

Hap Stap Festival

  • Van 3 jun t/m 6 jun
Hap Stap Festival 2018:
Ga naar “Festival van het Levenslied”

Festival van het Levenslied

  • Van 11 jun t/m 12 jun
festival van het levenslied
Ga naar “MeiMarkt”

MeiMarkt

  • Van 4 jun t/m 5 jun
MeiMarkt