Je komt er regelmatig langs en steeds denk je: wat is dit eigenlijk voor iets? Precies van die gebouwen die veel Tilburgers wel kennen maar waarvan ze niet weten wat zich binnen de muren afspeelt. Daarom zetten we zeven mysterieuze plekken in Tilburg op een rijtje waarvan je niet weet wat er binnen gebeurt.
Advertentie wordt geladen…
Tiny house in de Spoorzone
Tiny House Roots. Foto: indebuurt Tilburg
Woont hier iemand? Veel Tilburgers denken van wel. Maar niets is minder waar: het tiny house in de Spoorzone is een kantoor SDK Vastgoed, het kleinste hotel van de stad en je vindt er een maquette van de Spoorzone. Altijd al eens binnen willen kijken? Klikken maar!
Binnenkijken bij het tiny house in de Spoorzone: ‘Mensen zijn verbaasd dat er zoveel past in een kleine ruimte’
In de categorie plekken-waar-we-altijd-al-eens-wilden-binnenkijken: het tiny house in de Spoorzone. Talloze Tilburgers rijden langs, maar hebben geen idee hoe het...
Oude melkfabriek aan het Wilhelminapark
Zijaanzicht van de CTM Melkfabriek. Foto: indebuurt Tilburg
Wat er vroeger gebeurde in de CTM Melkfabriek aan het Wilhelminapark is niet zo moeilijk te raden. Naast het verpakken van melk was het ook een kantoorgebouw en winkel. Sinds 1999 heeft het een andere bestemming. Dit is een van de weinige nog bestaande kunstgaleries van de stad, Via Venezia. Klanten uit Frankrijk, Duitsland of België rijden gerust een blokje om voor de galerie. Daarnaast is het ook een woonhuis.
Binnenkijken bij Leo in de oude melkfabriek aan het Wilhelminapark: ‘Heel bijzonder gebouw’
In Tilburg zijn er van die gebouwen waar je altijd al eens wilde binnenkijken. Precies die plekken die zó mooi...
Het Blauwe Gebouw
Het blauwe gebouw. Foto: indebuurt Tilburg
Wat gebeurt er überhaupt met Het Blauwe Gebouw? Het is een van de meest spraakmakende plekken van Tilburg en zou op de lijst staan om te slopen. Daar wilden sommige Tilburgers een stokje voor steken. Inmiddels zijn de ramen wel afgedekt met houten platen, dus er gebeurt hier niet veel meer. Vroeger was dit natuurlijk het kantoor van de gemeentelijke sociale dienst en later UWV. Al zagen we twee jaar geleden toen de UWV al weg was, ook nog licht branden… Op de plek schijnen trouwens appartementen te komen, maar daar hebben we voor het eerst van gehoord in begin 2019.
Hoe zit het nou met het blauwe gebouw in de Spoorzone?
Dat architectuur in Tilburg vaak tot discussie leidt, is voor niemand een verrassing. Een van de koppenlopers in de passievolle...
Het huis met de dertien celletjes
Het huis met de dertien celletjes. Foto: indebuurt Tilburg
Wat is het klooster aan de Oude Dijk toch een bijzonder gebouw. Het begon allemaal bij ‘het huis met de dertien celletjes’ en werd zo flink uitgebreid. Verschillende scholen zaten verbonden aan het klooster, zoals een basisschool, een kweekschool, een lyceum en een huishoudschool. Maar je vond er ook een weeshuis. De zussen verdwijnen langzaam uit het gebouw als zij steeds meer zorg nodig hebben. In juni 2019 zaten er (in het hele complex) nog zo’n 132 zusters, zo meldt Brabants Dagblad. Tilburgers kunnen hier ook een appartement huren.
Tilburgse mysterie: wat voor kunstwerk staat er op deze trap?
Je hebt ze vast weleens gezien: de drie pinguïnachtige beelden met daarin een klein tv-schermpje op de trap tussen de...
Brugwachtershuisje Piushaven
Het brugwachtershuisje. Foto: indebuurt Tilburg
Hij valt je misschien niet meteen op: het brugwachtershuisje in de Piushaven. Het kleine gebouw vind je pal naast de draaibrug, in de buurt van La Poubelle en Villa Pastorie. Wat hier gebeurt? Het is sinds 2017 de werkplek van havenmeester Saskia Janssen. Samen met enkele collega’s zorgen ze ervoor dat de bruggen in de Piushaven bediend worden.
Binnenkijken bij havenmeester Saskia: ‘Mensen willen vaak in het brugwachtershuisje kijken’
Saskia Janssen is havenmeester in de Piushaven. Vanuit het brugwachtershuisje naast de draaibrug zorgt zij ervoor dat alles in en...
De watertoren op de Bredaseweg
Foto: Freddie de Roeck
Het water dat uit onze kraan komt, heeft tegenwoordig vrij weinig met de watertoren op de Bredaseweg te maken. Het gebouw is een rijksmonument en een van de herkenbaarste punten van Tilburg. In 2016 kwam er een nieuw pompstation in onze stad en ging de watertoren dus met ‘pensioen’. Voor zover wij weten is er nog geen nieuwe bestemming. Je kunt hier ook niet zomaar van alles mee doen, want het is een Rijksmonument.
Oud ketelhuis van Jurgens Textiel in de Telexstraat
Foto: indebuurt Tilburg
Wie er langsloopt, gluurt altijd even naar binnen: het oude ketelhuis in de Telexstraat. Met rode kozijnen en een blauwe deur is het gebouw een echte blikvanger. De hele fabriek van Jurgens Textiel is inmiddels afgebroken, maar dit ketelhuis staat er nog steeds. Dit gebouw is al meer dan 34 jaar het woonhuis van Maria Tol. “Het is bijna standaard dat ik naar buiten kijk en iemand zie staren. Ja, dat gebeurt zowat dagelijks.”
Binnenkijken bij Maria: ‘Mensen kijken hier altijd naar binnen’
Maria Tol woont al 33 jaar in een van de meest bijzondere huizen van de Telexstraat. De rode kozijnen en...
Lees ook:
Anja en Herman wonen in een van de bijzondere huizen aan het Wilhelminapark
Er zijn zoveel pareltjes in Tilburg die het bekijken waard zijn. Of het nou een appartement, villa of eengezinswoning is,...