Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hoe steek je (in hemelsnaam) de Vijfsprong over?

Door Merel van Dijk 7 maart 2020

Elke rasechte Tilburger heeft het wel eens meegemaakt. Je fietst op je fietsje of je rijdt rustig in je auto, maar dan, opeens, trotseer je hem: de Vijfsprong. Je ervaart hartkloppingen en een druppeltje zweet bezoekt je nek. Wie heeft er in hemelsnaam voorrang? Wij proberen het zo duidelijk mogelijk voor je te maken.

Tja, je weet het gewoon niet. Dan maar gewoon stoppen? Of heel stug doorrijden, waardoor je bijna een ongeluk veroorzaakt? Nee, ook niet de beste optie. Misschien is het goed om gewoon even rustig de verkeersregels erbij te pakken.

De regels

Op een gelijkwaardige kruising (waar geen voorrangsborden, haaientanden of verkeerslichten aanwezig zijn) moet je voorrang verlenen aan bestuurders die voor jou van rechts komen. Oké, dat is op zich duidelijk. Maar dit is bij een kruising waar géén borden staan. Als je goed kijkt, heeft de Vijfsprong deze wel. Dat maakt het natuurlijk al een stukje ingewikkelder. Bijvoorbeeld deze. Hier mogen auto’s niet door óf maar vanuit een richting. Alleen maar fijn, toch?

Verkeersbord op de Vijfsprong foto:indebuurt
Verkeersbord op de Vijfsprong foto:indebuurt

Zelfvertrouwen

Oké, even wat minder theoretisch van aard: ben gewoon een beetje zelfverzekerd. Er staan geen stoplichten, zebrapaden en klaar-overs, probeer daarom te geloven dat geen structuur ook een vorm van structuur is. Want uiteindelijk trapt niemand anders dan jijzelf het gaspedaal in. De theoriedocent van Verkeersschool Tilburg snapt wel waarom mensen hier vaak lopen te stressen. “Dan denken ze: help, van vijf kanten komt verkeer. Wat nu?!”

Zoek oogcontact

De theoriedocent van Verkeersschool Tilburg heeft goede tips voor je: ”Laat zien wat je van plan bent door richting aan te geven. Het is best een ingewikkeld kruispunt. Het beste wat je kunt doen, is afwachten wat je mede-weggebruiker van plan is. Zoek oogcontact. Ga zeker niet op je strepen staan. Wees sociaal en denk aan de zwakkere weggebruikers zoals fietsers en voetgangers. Probeer de rust te bewaren en gebruik je gezonde verstand.”

Conclusie

Oké, leuk al die informatie maar wie heeft er in hémelsnaam voorrang?! Het zit zo: ja, rechts heeft voorrang. “In eerste instantie moet je de verkeersregels toepassen. Rechts heeft voorrang en rechtdoor mag voor afslaand verkeer op dezelfde weg”, aldus Verkeersschool Tilburg. Bij borden is er een uitzondering, natuurlijk. Maar de beste tip die we je kunnen meegeven is: toon begrip voor elkaar en kom niet te hard aanrijden. Houd de verkeersregels in je achterhoofd. Het blijft een gevaarlijk kruispunt en één duidelijke conclusie is er niet, want er zijn natuurlijk en hoop verschillende verkeerssituaties.

Weet jij nog een Tilburgs mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook

Tilburgs mysterie: wat zijn dat voor metalen rondjes op de buitenkant van Poppodium 013?

Denk je aan unieke gebouwen in Tilburg dan durven we te wedden dat het al snel gaat over Het Blauwe ...
Foto's carnaval 2020

Mysterie opgelost: dit is waarom Tilburg wel carnaval viert en andere steden niet

In Tilburg weten we niet beter dan dat we carnaval vieren. Deze traditie is ons met de paplepel inge...

Mysterie: dit is waarom de stoplichten op de hoek van de Heuvelring en Spoorlaan uit staan

Extra opletten! De stoplichten op de hoek van de Spoorlaan en de Heuvelring staan tijdelijk uit. Ver...

Meer over

Mysteries

adv.