Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat doen al die bènkskes van mozaïek in de stad?

Door Rowie van der Vliet 3 februari 2018

Bènkske hier, bènkske daar. Door heel Tilburg kom je bankjes van mozaïek tegen. De één heeft een logo van Willem II, de ander bedankt alle vrijwilligers uit de stad. We zijn eigenlijk wel heel benieuwd waarom we we er op zowat elke straathoek één vinden.

Ben je ergens in Tilburg en wil je even zitten? Geen probleem, dat kan op een bènkske! Het project werd zo’n tien jaar geleden bedacht door cabaretière Karin Bruers. Zij was aanwezig tijdens een politiek debat waar ze aankaartte dat er een enorm groot verschil is tussen Tilburgse wijken van nu en die van vijftig jaar geleden. Toen ging je naar de buurtwinkel, proostte je met de buurman in de kroeg en had een wijk echt een eigen plein om elkaar te ontmoeten. Om dat gevoel weer terug te krijgen, kwam Karin op de proppen met een project voor heel Tilburg: de bènkskes.

Praatje maken

Het project kreeg ook wel de naam Social Sofa. Best toepasselijk, want de bank nodigt alle Tilburgers uit om lekker te gaan zitten en eens een praatje met elkaar te maken. De allereerste exemplaren werden op 9 september 2006 op de Heuvel onthult. Dat waren er toen 23. Volgens Karin nog lang niet genoeg! Ze pleitte voor het symbolische aantal van duizend bénkskes. We weten niet of het er echt zoveel zijn geworden, maar meer dan tien jaar later zijn er toch een hoop bijgekomen.

Steeds meer bènkskes

De banken worden nog steeds gemaakt, en opgeknapt, bij Duvelhok. Ze worden gegoten in beton, soms met mozaïek naar eigen ontwerp of een design dat staat voor Tilburg. Je kunt zelfs je eigen handen uit de mouwen steken door een mozaïekworkshop van een dag te volgen.

Van Tilburg tot Japan

Ben je op vakantie in Barcelona, Knokke en München en zie je mozaïeken banken staan? Leuk om te weten: die zijn ook gewoon gemaakt in Tilburg! Karins idee van de bènkskes gaat inmiddels de hele wereld over. Ook in Spanje, Duitsland, Italië, Japan en Irak kunnen ze lekker neerploffen op een social sofa. Tof!

Mysterie opgelost!

Heb jij nog een Tilburgs mysterie? Je mag ons tippen en dan gaan we het voor je uitzoeken! Mail naar [email protected].


Meer over Duvelhok ontdekken?

Duvelhok cafés

Gesloten10:00 - 17:30

Sint Josephstraat 133, Tilburg

Bekijk meer:cafés

Meer over

Mysteries

adv.