Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom heet Het Rode Fietspad ook alweer zo?

Door Rowie van der Vliet 9 september 2017

Zowat elk fietspad is tegenwoordig rood. Toch hebben we hier in Tilburg een fietspad dat de naam ‘Het Rode Fietspad’ draagt. We frissen je geheugen op en vertellen hoe het pad aan zijn naam komt.

Auto’s domineren nog steeds het verkeer, maar in de jaren 70 was de auto pas echt alleenheerser op de weg. Tilburg was een van de eerste steden die op de proppen kwam met een georganiseerd fietsennetwerk. In 1977 was de fietsroute met de bijnaam ‘Het Rode Fietspad’ een feit. Het pad trok veel bekijks, ook uit het buitenland. Stonden er ineens Japanse toeristen naar het fietspad te gapen!

Eerste fietspad

Hoe dat fietspad aan zijn naam komt, is eigenlijk heel simpel. Het was het eerste fietspad van heel Nederland dat de nu zo herkenbare kleur kreeg! Het fietstraject werd aangelegd langs de Tivolistraat, Heuvel, Heuvelring, Tuinstraat, Korte Schijfstraat en Boomstraat.

Tegels leggen op straat

De eerste versie van Het Rode Fietspad was niet van asfalt, maar bestond uit rode tegels. Dat was niet altijd even handig voor fietsend Tilburg, maar wel voor alle kabels en leidingen onder het fietspad. “Toepassing van asfalt zou reparaties aan kabels en leidingen sterk bemoeilijk”, valt te lezen in een stuk over het fietsnetwerk van Tilburg in tijdschrift Verkeerskunde uit 1977.

Zwart of geel? Nee, rood!

Het was destijds gebruikelijk om fietspaden te betegelen, maar er werd vaak voor de kleur zwart of geel gekozen. De Ruimtelijke Ordening van onze stad kwam er achter dat het eigenlijk niet veel duurder was om rode tegels te leggen. Ze dachten toen vast: waarom niet? Rood valt lekker op, dus in die zin was het een ‘veilige keuze’. Bijna alle fietspaden in Nederland en Vlaanderen kleurden rood. De kleur van een fietspad is nog steeds niet wettelijk vastgelegd. Daarom kan je ook groene of grijze fietspaden tegenkomen. In landen als Spanje is de kleur groen trouwens ook gangbaar.

Vijf rijen dik

De tegels werden vaal en verkleurden zelfs door een modderlaag, maar later werden er toch delen van het fietspad bordeauxrood asfalt gegoten. Inmiddels crossen veel Tilburgers de stad door op de fiets. Bij de universiteit staat het vijf rijen dik.

Mysterie gezocht

Loop je door de stad en denk je huh, wat doet dit hier? Of wil je weten hoe een straat of typisch Tilburgs product aan zijn naam komt? Wij van indebuurt zoeken het voor je uit! Tips zijn altijd welkom via [email protected].

Meer over

Mysteries

adv.