Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom gaat het Draaiend Huis eigenlijk weer draaien?

Door Rowie van der Vliet 15 december 2018

Pak de popcorn er maar bij! In december wakkerde een discussie in Tilburg aan – en die had niks met Zwarte Piet te maken. Onze stad stond in het teken van het debat rondom het Draaiend Huis. Wat blijkt nu? Het meest besproken huis van de stad gaat weer draaien! Waarom eigenlijk?

Nou, op 10 december vond een debat plaats over het kunstwerk tussen woordvoerders cultuur en twee wethouders. Het was even spannend, maar na vijf kwartier werd bekend dat het huis vanaf het voorjaar weer gaat draaien. Waarom is eigenlijk best logisch: de meeste stemmers waren voor.

Vastgelopen

Voor wie te druk bezig was met de kerstboom versieren om het nieuws bij te houden: de gemeente gaat 45.000 euro betalen voor groot onderhoud en extra versteviging aan het huis op de rotonde. Heel Tilburg leek daar wat van te vinden. Veel stadsgenoten vonden dat het maar eens afgelopen moest zijn met het kunstwerk, zo peilden wij van indebuurt Tilburg met een poll. Die reactie komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het huis is nu namelijk vastgelopen, maar dat deed het ook al eens in 2011 en 2015. Er ging 30.000 euro aan reparatiekosten naar het iconische huisje.

Draaiend- uh stilstaand huis

De jongerenafdeling van de JOVD vond dat het Draaiend (nou ja, stilstaand) Huis Tilburg wel genoeg heeft gekost. Daarom begonnen ze een petitie, die 1600 keer ondertekend werd. Hans Smolders sloot zich al snel aan bij het standpunt. De leider van LST stoort zich mateloos aan de hoge kosten van het huis. Hij vindt dat dit geld beter besteed kan worden aan iets anders. Dat gaat niet gebeuren, want je kunt als gemeente het potje wat voor kunst is gereserveerd niet zomaar ergens anders aan geven.

Groot fan

Toch zijn er genoeg Tilburgers die groot fan zijn van het huis. Zo kwam er ook een petitie met de naam ‘Het Draaiend Huis moet weer draaien’. Dikke pech voor de tegenstanders, want deze werd meer dan 2200 keer ondertekend. De voorstanders prijzen de internationale allure van ‘ons huis’.

Vrolijke manier

Bedenker en godfather van het bekendste huis van Tilburg is John Körmeling uit Amsterdam. In 1999 kreeg hij de opdracht om iets te ontwerpen voor de Hasseltrotonde. In 2008 kwam daar dan eindelijk het Draaiend Huis. Voor John was het een vrolijke manier om de eenheid in de buurt te herstellen, nadat deze verstoord was door de bouw van de rotonde waardoor huizen moesten wijken. Als het aan de architect lag, zou er ook iemand mogen intrekken in het huis, zo lezen we in de Volkskrant. Wat een leuk idee! Helaas mag dat niet van de gemeente. Toch kunnen we af en toe iemand in het huisje treffen: John komt er af en toe met een bezem om het schoon te maken.

Lees ook:

Draaiend Huis Hasseltrotonde Tilburg

Waarom draait er een huis rond op de Hasseltrotonde?

Het werd beklad, gekraakt en elke Tilburger heeft er een mening over. Het ‘Draaiend Huis’ op de Hass...
Draaiend huis gebouwen Tilburg

Het draaiend huis repareren of weghalen: dit vinden jullie

Zo, stemmen tellen is nog nooit zo makkelijk geweest! We vroegen jullie vorige week wat de gemeente ...
Hans Smolders

Op bezoek bij Hans Smolders: ‘Ik ben altijd al tegen de stroom in gegaan’

Tilburger, voormalig topsporter, chauffeur van Pim Fortuyn, ondernemer, politicus - op Hans Smolders...

adv.