Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom draait er een huis rond op de Hasseltrotonde?

Door Dagmar Faddegon 26 augustus 2017

Het werd beklad, gekraakt en elke Tilburger heeft er een mening over. Het ‘Draaiend Huis’ op de Hasseltrotonde is misschien wel het bekendste kunstwerk van Tilburg. Een enorm huis van maar liefst tien meter hoog dat op de veelbesproken rotonde rondjes draait.

Al zo’n twintig jaar wordt er in Tilburg over het huis gesproken. De eerste tien jaar vóórdat het er stond. Het ging onder andere over geld, want het neerzetten kostte zo’n drieënhalve ton. Ook vanwege de verkeersveiligheid had de gemeente in eerste instantie bedenkingen over het huis. Verkeersdeskundigen oordeelden echter dat het huis geen risico’s op zou leveren en het kunstpotje moest érgens aan worden opgemaakt.

“Het is goed dat het project veel publiciteit trekt, dat zet Tilburg op de kaart”

De toenmalige cultuurwethouder Hugo Backx (PvdA) over zijn keuze in Trouw: “Het draaiend huis past prima bij Tilburg als kermisstad. Bovendien was op de plek waar nu de rotonde ligt vroeger een woonstraat. Die komt nu weer een beetje terug. Het is goed dat het project veel publiciteit trekt, dat zet Tilburg op de kaart.” Inmiddels staat het er al bijna tien jaar en zijn mensen er nog steeds niet over uitgepraat.

Sleur doorbreken

Kunstenaar John Körmeling wilde met zijn creatie de sleur doorbreken, mensen op het verkeerde been zetten en de wereld op een nieuwe manier laten bekijken. De Eindhovense kunstenaar zei daarover in het ED: “Het is maf natuurlijk dat om acht uur ’s ochtends, als je naar je werk rijdt, het huis op een bepaalde plek staat. En ’s middags om vijf uur is dat compleet anders…”

Bewoond

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het huis bewoond zou worden. Maar dat vond de gemeente te gevaarlijk. Ook stelde de kunstenaar voor om het huis te laten draaien met de snelheid van het verkeer, maar ook daarvan moest hij afzien. Nu draait het huis zo langzaam dat je het niet opmerkt als je er voorbij rijdt. Maar de mensen die vaak de Hasseltrotonde passeren weten het: het huis staat altijd op een andere plek.

Opspraak

Afgelopen jaren was het kunstwerk op de Hasseltrotonde vaak in opspraak. Het kost jaarlijks duizenden euro’s om het huis draaiende te houden. In de tussentijd heeft het huis wel eens stilgestaan doordat er een aandrijfas kapot ging. Het vervangen kostte zo’n €15.000. Begin 2018 staat het huis er exact tien jaar. Dan zullen we er ongetwijfeld weer van horen.

Loop je door de stad en denk je huh, wat doet dit hier? Of wil je weten hoe een straat of typisch Tilburgs product aan zijn naam komt? Wij van indebuurt zoeken het voor je uit! Tips zijn altijd welkom via [email protected]. Andere artikelen in deze serie: Hé waar is de tram eigenlijk gebleven? , Zo spreek je Primark uit en Waarom heet Schrobbelèr eigenlijk Schrobbelèr?

Meer over

Mysteries

adv.