Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een bistro, grand café en een brasserie

Even een lekker een hapje eten in Tilburg? Goed idee! Je strijkt neer op een terrasje bij Grand Café Puur, bij brasserie Kok Verhoeven of bij Bistro St. Sjaak. Maar… Wat is nou eigenlijk het verschil tussen die drie soorten horecazaken?

En dan hebben we in Tilburg ook nog verschillende ‘gewone’ restaurants en plekken zoals Gastrobar RIX en trattoria La Nonna. Na het lezen van dit artikel weet jij precies het verschil tussen deze verschillende horecazaken.

Bistro

Misschien heb je wel eens een hapje gegeten bij Bistro St. Sjaak. Soms wordt het op de Franse wijze bistrot geschreven, maar dat maakt voor de inhoud van de horecazaak niet uit.

Een bistro komt het dichtst in de buurt bij een ‘gewoon’ restaurant. Het verschil is dat er in een bistro altijd een bar in de zaak staat. Andere woorden voor een bistro zijn eetcafé, petit restaurant. In België wordt voor een bistro ook wel eens het woord taverne gebruikt. In Tilburg hebben wij dan weer Café Taverne aan de Bredaseweg.

Eten in een bistro

Maar wat kun je verwachten van het eten in een bistro? Denk aan simpele, maar smaakvolle gerechten zoals een steak met frites, uiensoep en stoofvlees. Uiteraard verschilt de kaart per bistro, maar vaak zijn er Franse gerechten op te vinden.

Wist-je-datje

Nog even een leuk wist-je-datje: een bistro komt oorspronkelijk niet uit Frankrijk. Het is een Russische ‘uitvinding’. Het Russische woord bystrò betekent ‘snel’. In Frankrijk werd het concept rond 1815 ingevoerd en in Nederland openden de eerste bistro’s rond 1960. Bistro St Sjaak is zo uit nog niet, want de zaak opende in 2012 in Tilburg en is in 2022 dus tien jaar oud.

Bistro St. Sjaak

4,5
(104)

Heuvelring 118, 5038 CL Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Brasserie

De stap van een bistro naar brasserie is niet zo groot. Het is ook een eetgelegenheid met een waar iedereen welkom is, net zoals de brasserie bij Kok verhoeven. Wat wel een verschil is, is dat je bij een brasserie de hele dag door, tot ’s avonds laat terecht kan voor een hapje en drankje.

Eten in een brasserie

Vaak eet je in een brasserie een los gerecht met een drankje erbij. Je hebt er vaak geen menu’s met meerdere gangen, maar enkel losse gerechten. De kaart komt overeen met die van een bistro, met soms wat luxere gerechten zoals biefstuk, oesters, ganzenlever en kreeft.

Wist-je-datje

Een brasserie is het Franse woord voor brouwerij. De brasserie komt eigenlijk uit de Franse regio Elzas en stamt af van het Duitse Brauhaus: een brouwerij met een café, waar je het gebrouwen bier ter plekke kon drinken. 

Wat laagdrempeliger

De brasserie van Kok Verhoeven is maar één deel van de horecaplek. Er is namelijk ook een restaurant. De brasserie – door het personeel brasserij genoemd – is wat laagdrempeliger. Je stelt hier een eigen driegangenmenu samen voor een vaste prijs van 37,50 euro.  Michelin heeft dit keuzemenu bekroond met een Bib Gourmand.

Kok Verhoeven

4,7
(543)

NS-Plein 32, 5014 DC Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Grand café

Goed, we weten allemaal wel wat een café is, maar wat is dan een grand café? Het grote verschil is dat je hier juist overdag naar toe gaat. Waar je in een normaal café ’s avonds tot diep in de nacht drankjes blijft bestellen, bestel je bij een grand café in het zonlicht een lekker kopje koffie met gebak. Ook heeft een grand café vaak wat lectuur liggen, zodat je rustig een krantje kunt lezen.

Eten in een grand café

In een grand café kun je perfect terecht voor een koffietje, thee met gebak of een lekker wijntje. Daarnaast kun je er vaak ontbijten of lunchen met verschillende broodjes, soepen en salades. Meer zin in een hamburger of saté? Dat is ook vaak te verkrijgen in deze zaken zoals Grand Café Puur.

Grand café in Tilburg

Grand Café Puur is onderdeel van Mercure aan de Heuvel. Je boekt hier bijvoorbeeld een high wine, high tea of een arrangement in combinatie met een ticket voor 013 of de bioscoop. Bij Grand Café Puur kun je niet alleen overdag terecht, op vrijdag en zaterdag is de plek open tot 0.00 uur.

Op de campus van de universiteit zit ook een grand café, namelijk Esplanade. Fijn om te weten: je kunt hier ook terecht voor een vegan of glutenvrije maaltijd.

Grand café Puur

4,3
(209)

Heuvel 37, 5038 CP Tilburg

Nu geopend

Meer informatie

Grand Café Esplanade

4,2
(139)

Warandelaan 2, 5000 LE Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Trattoria en gastrobar

In Tilburg zijn we verwend, want we hebben nog heel wat meer eetgelegenheden. Denk maar aan trattoria’s zoals La Nonna, Capo del Pio en Farci. Ook hebben we een gastrobar, zoals Gastrobar RIX. Een korte uitleg!

Trattoria

Een trattoria is een vaak een Italiaans familierestaurant waar iedereen welkom is. Lekker laagdrempelig met smakelijke gerechten zoals pasta’s, soepen en stoofschotels. Heb jij wel eens bij een trattoria in Tilburg gegeten?

Tekst gaat verder onder de bedrijfspagina’s >

La Nonna

4,4
(256)

Willem II straat 66, 5038 BH Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Farci

4,4
(284)

Ketelhavenplein 49, 5045 NE Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

Gastrobar

Gastrobar is de Nederlandse benaming voor de Engelse gastropub. De bekendste gastrobars in Nederland zijn waarschijnlijk die van Ron Blaauw. Hij startte met Ron Gastrobar, waarna nog drie andere zaken volgden. De keukens zijn anders, maar de formule is hetzelfde: laagdrempelig, met veel kleine gerechtjes die je met elkaar kan delen. Denk daarbij aan asperges, pasteitjes en salades. Bij Gastrobar RIX ligt de focus niet perse op gerechten delen, maar wel op kwalitatieve laagdrempelige gerechten. Een van de best verkochte gerechten van de kaart is bijvoorbeeld de pasta Parmesan die wordt geserveerd ín een kaas.

Gastrobar RIX

4,9
(75)

Piusplein 6, 5038 WL Tilburg

Nu gesloten

Meer informatie

(Bron: culy.nl)

Lees ook…

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie: weet jij wat het Tilburgse woord ‘klotteren’ betekent?”

Mysterie: weet jij wat het Tilburgse woord ‘klotteren’ betekent?

Klotteren Tilburg
Ga naar “Friet in Tilburg: dit is het verschil tussen een snackbar en cafetaria”

Friet in Tilburg: dit is het verschil tussen een snackbar en cafetaria

Ga naar “Tilburgse mysteries: waarom vieren we de 11e van de 11e?”

Tilburgse mysteries: waarom vieren we de 11e van de 11e?

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Aromadiffuser met licht voor € 4,95”

Aromadiffuser met licht voor € 4,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Knuffeldeken voor € 4,99”

Knuffeldeken voor € 4,99

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime