Mysterie: dit is waarom Tilburg zoveel Mariategels heeft
Als je er op gaat letten, zie je er heel veel in Tilburg: terracotta tegels waar de Heilige Maagd Maria…
“Ik krijg regelmatig de vraag: wat is ‘goor’?” zegt Marcel de Reuver, stadsgids en voorzitter bij Stadsgidserij Tilburg. “Want je hebt ’t Goirke, Stappegoor en wel meer met ‘goor’ erin.”
En nee, het heeft niets te maken met dat die wijken vies zijn. Met het woord ‘goor’ wordt niet het synoniem van de woorden ‘vies’ of ‘smerig’ bedoeld. Maar… “‘Goor’ betekent ‘moerasgebied’ (in het oud-Nederlands, red.),” zegt Marcel. “De betekenis is eigenlijk dat het vroeger allemaal slechte grond is geweest voor de landbouw. Je ziet het bijvoorbeeld ook in de naam van Goirle terug.”
’t Goirke was dus vroeger niet zo geschikt voor de landbouw, maar de wijk had een andere functie. Marcel: “’t Goirke was een heel belangrijk gebied, want daar stonden honderdvijftig jaar geleden de textielfabrieken. Het was een echte textielwijk.”
Er zijn in Tilburg nog meer namen die verwijzen naar de staat van de ondergrond: de wijk ‘Armhoefse Akkers’ bijvoorbeeld. Of de straatnaam Kwaadeindstraat. Marcel: “Dat is nog een voorbeeld. Het lag aan het ‘einde’ van de stad en je had er schrale gronden waar de boeren niks op konden verbouwen.”
In onze gids
Populaire rubrieken