Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: wie doet ’s avonds de straatverlichting aan?

Door Rowie van der Vliet 26 september 2020

Het is zo vanzelfsprekend dat ’s avonds de lantaarnpalen aangaan. Maar wie doet de verlichting eigenlijk aan en wie moet je bellen als de lantaarnpaal voor je huis niet meer werkt? Dit is alles dat je moet weten over straatverlichting in Tilburg.

In onze stad staan heel wat lantaarnpalen. Gelukkig is het niet meer zoals vroeger dat iemand alle verlichting met de hand aan moet steken. Dat zou wat zijn! Vroeger had je wel zo’n lantaarnopsteker die met een ladder of lange stok lantaarns met gas of olie aanstak. Daar is nu geen beginnen meer aan, want in zo’n honderd jaar zijn er heel wat lantaarnpalen bijgekomen. Dat is niet alleen fijn om goed te zien in het donker. Het helpt ook bij de veiligheid op straat.

Zo werkt de straatverlichting in Tilburg

Is er nu iemand die elke dag op een knopje drukt om alle straatverlichting in Tilburg aan te zetten? Nee hoor, dit gaat automatisch. In de lantaarnpalen zit een lichtsensor die bij een bepaalde hoeveelheid licht gaat werken. Lux, noemen ze dat. Is het donker genoeg, dan gaan de lichten aan. Komt de zon weer op, dan gaan de lichten uit. De gemeente heeft wel de mogelijkheid om verlichting uit te schakelen, maar ze kunnen het niet zelf inschakelen. Dat gaat automatisch.

Prijzen gewonnen

De lantaarnpalen zijn aangesloten op het openbare netwerk van leverancier Enexis. Je gelooft het niet, maar onze straatverlichting heeft in het verleden zelfs prijzen gewonnen. Zo kreeg de gemeente Tilburg in november 2011 de Openbare Verlichting Award. We horen je nu denken: wat maakt de lantaarnpalen in Tilburg zo speciaal? Onze stad ging als een van de eersten aan de slag met LED-verlichting! Was er een lamp kapot? Dan werd deze vervangen door een duurzamere LED-lamp.

Lichtsterkte regelen

Begin 2013 besloot de gemeente Tilburg om 2200 lantaarnpalen om te zetten naar LED-lampen. Daar zat natuurlijk wel een prijskaartje aan. Dit kostte namelijk 1,4 miljoen euro. Gelukkig besparen we door die investering ook zo’n negen ton. Het voordeel van die ‘slimme’ LED-verlichting is ook dat de lichtsterkte geregeld kan worden: feller in de binnenstad en in de hoofdstraten, wat meer gedimd in de woonwijken. De voordelen hiervan zijn dat er minder energieverbruik is en dus minder uitstoot van CO2. Goed bezig!

Lantaarnpaal stuk

Is een lantaarnpaal in je straat stuk? Dan hoef je niet met Enexis aan de telefoon te hangen. Je kunt het beste even een belletje plegen naar de gemeente. Ook kun je online een melding maken of de kapotte straatverlichting in Tilburg doorgeven via de BuitenBeter app. De meeste straatverlichting wordt na tien of vijftien dagen weer gemaakt.

Kerstverlichting

Niet alleen lantaarnpalen zijn aangesloten op het openbare energienetwerk. Ook driekwart van de kerstverlichting maakt hier gebruik van. Daarom heb je soms het gevoel dat de kerstverlichting nogal laat aan gaat. Als de kerstlampen worden aangezet, gaat dus alle verlichting in heel Tilburg aan.

Lees ook:

Mannetje lantaarnpalen Tilburg

Tilburgs mysterie: wat is dit voor gek mannetje aan lantaarnpalen in Tilburg?

Een mannetje, een praatwolkje met pootjes, een sleutel... je kunt heel veel dingen zien in het zilve...
bredaseweg

Wat doet die vreemde lantaarnpaal bij de begraafplaats aan de Bredaseweg?

Dacht je dat we maar één 'rare' lantaarnpaal in Tilburg hebben? Dan heb je het mis! Er is namelijk n...
kempenbaan

Wat doet die rode verlichting langs de Kempenbaan?

Lantaarnpalen zien we genoeg in Tilburg. Maar één lantaarnpaal is wel heel bijzonder. Die staat in d...

adv.