Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: wat is eigenlijk de betekenis van de naam Korvel?

Door Rowie van der Vliet 24 oktober 2020

Zeg je Tilburg dan zeg je Korvel. De buurt staat bekend om de straat met de meeste kappers, een mengelmoes van culturen en toffe eettentjes. De wijk Korvel hoef je aan Tilburgers niet uit te leggen, want het is een van de oudste buurten van de stad. Maar wat is eigenlijk de betekenis van de naam Korvel?

Ronald Peeters schreef in 2019 een boek in zijn reeks Buurten in Tilburg waarin Korvel ook voorkomt. Daarin valt te lezen dat de oudste vermelding van dit stadsdeel wel héél oud is. In 1350 sprak men al over Corvelle volgens stratendeskundige Ronald. Volgens Wiki Midden-Brabant was dit zelfs in 1331 al het geval. De ‘Korvelsche ackeren’ duiken rond 1419 op in de Oisterwijkse schepenprotocollen. Deze akkers lagen ten zuiden van het Korvelplein. En wie zoekt in het Regionaal Archief Tilburg vindt een kaart van het Korvelplein die stamt uit 1577 onder de noemer village Corvel. De Franse tekst op de kaart is niet gek, want dat werd veel gesproken in onze stad.

Betekenis van Korvel

Er wonen dus al meer dan 700 jaar mensen in Korvel en al die tijd heet het gebied al zo. Al was de spelling vroeger ietsjes anders. Misschien vraag jij je al heel je leven af: wat betekent de naam Korvel eigenlijk? Wij in ieder geval wel! Een duidelijk antwoord blijkt lastig te vinden, maar wel stuitten we tijdens ons onderzoek op verschillende theorieën.

Tekst loopt door na de foto.

Beeld: Regionaal Archief Tilburg

Unne korte hovel

John Geerts van Tilburgers.nl schrijft in een artikel op de website dat Korvel de lastigste Tilburgse naam om te verklaren is. Toch zette hij een aantal mogelijke betekenissen op een rij. Korvel zou een samenvoeging kunnen zijn van de woorden korte en hovel. Dat heeft niet veel met de Korte Heuvel te maken. Een hovel is een driehoekig gebied waar veel boerderijen samenkwamen. Tilburg bestaat uit veel van die hovels die uitgroeiden tot dorpen. Daarom kom je zoveel driehoekige pleinen tegen in de stad!

Moerassig

Een andere theorie die John beschrijft is dat het woord juist een samenvoeging is van goor en hovel. Nee, goor betekent hier niks vies, maar staat voor een lage moerassige grond. Overigens mijmert John dat Korvel ook kan staan voor ‘Goor’ Ap’ ‘lauha, waarbij ap en lauha staan voor een bosje op hoge zandgrond. Hij raakt ons een beetje kwijt bij de uitleg waarbij je het woord moet lezen als gor-epe-l0 en de p vervangt voor een v. Wat een gepuzzel! Een probleempje: veel van zijn opties geven niet aan waarom Korvel vroeger met een c werd geschreven.

Hoe zit het nou?

Er is geen duidelijke betekenis van Korvel die we nu nog kunnen achterhalen. Al hebben de drie betekenissen waar John over schrijft misschien een kern van waarheid. Vroeger bestond Korvel uit een moerassige grond en was het een hovel. Ook de betekenis bosje op hoge zandgrond klinkt aannemelijk. Buurtschap Laar, die zuidwesten van Korvel lag, kan namelijk bosachtig terrein of open plek in een bos betekenen, aldus Wiki Midden-Brabant. Het was vroeger een onderdeel van hetzelfde gebied.

Lees ook:

Collectie Regionaal Archief

Zo zag de Korvelseweg er vroeger uit

Van schrijven op de liefdesmuur tot een drankje doen of winkelen: de Korvelseweg is echt fijn. Versc...
shell

Vroeger: toen we nog konden tanken bij de Shell aan het Korvelplein

Elke zondag duiken we de Tilburgse geschiedenisboeken in. Vandaag staan we stil bij het tankstation ...
Ngannie vlogger Korvelseweg

Ngannie vlogt over de Korvelseweg: ‘De sexshop is de uitblinker van de straat’

Ngoc 'Ngannie' Ngan Vo vlogt over haar favoriete straat in Tilburg: de Korvelseweg. Met haar filmpje...

adv.