Tilburgs mysterie: Wat doet die bijzondere steen op de Vijfsprong?

Door Rowie van der Vliet 13 april 2019

Is het jou al eens opgevallen? Wie een lekker bakje koffie of biertje nuttigt op het terras van Café Langeboom of Stadscafé de Spaarbank, ziet een ‘gekke’ steen liggen. Nee hoor, je hebt niet te diep in je glaasje gekeken. Deze joekel van een kei ligt er niet voor niks. 

Het verhaal achter de steen is alles behalve grappig. Wie eventjes de tijd neemt om te stoppen op het keidrukke verkeerspunt en de plaquette leest, ziet de volgende woorden:
NOOIT WEER
HIROSHIMA – NAGASAKI
6 – 9 AUG. 1945 / 1982

Weg boom

Het is een gedenksteen die Tilburgers laat stilstaan bij de atoombommen die werden gedropt in het Japanse Hiroshima en Nagasaki. De Tilburgse Vredesbeweging plaatste een eerste versie van het monument in 1982. Het monument zag er toen een tikkeltje anders uit. Er stond toen een ginko bij de gedenksteen. Die Japanse boom is nu nergens meer te vinden. Waarom eigenlijk? Nou, in 2009 werd de Vijfsprong opnieuw ingericht. Je raadt het al: weg boom!

Keigrote zwerfkei

De gedenksteen werd niet direct teruggezet op de Vijfsprong. Het herdenkingsmonument kreeg pas op 10 december 2010 weer een plekje. De gedenksteen kwam in een iets andere vorm terug, namelijk op een grote zwerfkei. Inmiddels ligt de steen op zijn definitieve plekje, op het terras van Café Langeboom, in de buurt van het pand van Stadscafé de Spaarbank.

Atoombom

Hiroshima is de allereerste stad die werd gebombardeerd met een atoombom. De toenmalige Amerikaanse president Harry S. Truman gaf orders om op 6 augustus 1945 de Japanse stad te bombarderen. Heel Hiroshima werd door de explosie verwoest. Naar schatting kwamen 78.000 mensen om het leven. Dat gebeurde in een fractie van een seconde. Zo’n gigantische schok had ook verschrikkelijke na-effecten. Door de radioactieve straling die vrijkwam, stond het dodenaantal aan het eind van 1945 op 140.000 mensen. Bizar!

240.000 slachtoffers

Daar blijft het nog niet bij. Ook Nagasaki in Japan werd verwoest door een atoombom. Dit gebeurde slechts drie dagen later. Eigenlijk wilden de Amerikanen de stad Kokura bombarderen, maar deze was niet goed te zien door de bewolking. Wel hadden ze een plan B: Nagasaki. Daarom lieten ze op 503 meter boven het industriële gebied van de stad een atoombom exploderen. Er vielen in totaal 39.000 doden en nog eens 25.000 gewonden. Dat zijn zo’n 65.000 slachtoffers. De Japanners hebben uitgerekend dat er in totaal zo’n 240.000 slachtoffers in Japan vielen. Daarbij telden ze ook de slachtoffers van kanker (die ontstond door de straling) op.

Wereldschokkend

Zo’n heftige gebeurtenis was niet alleen schokkend voor Japanners. Over heel de wereld zijn mensen het er unaniem over eens: dit nooit weer. In Tilburg besloot de Tilburgse Vredesbeweging dat het goed is om even stil te staan bij de verschrikkelijke bombardementen. Daarom vinden we op het terras nog steeds de bijzondere steen. Om te vieren dat we gewoon in alle veiligheid een biertje in de zon kunnen nuttigen.

Lees ook:

Wat doet dit Mariabeeld op de hoek van dit huis in de Bisschop Zwijsenstraat?

Op het hoekpand van de Bisschop Zwijsenstraat en de Primus van Gilsstraat zit één heel bijzonder det...
gouden stenen tilburg

Mysterie: Waarom liggen die gouden stenen door heel Tilburg?

Normaal lopen wij met ons hoofd omhoog in plaats van starend naar de grond. Toch kunnen we onze ogen...
oorlogsmonument

Goeiemorgen Tilburgs oorlogsmonument!

Wist je al dat de kapel 'Onze lieve Vrouwe ter Nood' een oorlogsmonument is? Sinds 2015 is het ook e...

adv.