Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: wat doen al die vrolijke olifanten op het Pieter Vreedeplein?

Door Rowie van der Vliet 6 april 2019

Tijdens een wandeling op het Pieter Vreedeplein kun je er niet omheen: de gezellige levensgrote baby-olifanten op het plein. Tilburgers kijken met een glimlach naar de tijdelijke dierentuin of maken toffe foto’s met de beesten. Wat doen de vrolijke Dumbo’s hier eigenlijk?

De olifanten zijn natuurlijk niet van de ene op de andere dag komen aanlopen. Ze horen bij de tentoonstelling The Elephant Parade. Kunstenaars gingen stuk voor stuk aan de slag met het beschilderen van het dier. Eerder was dezelfde tentoonstelling te zien in Shanghai, Rio en Londen. Tilburg mag zich toch maar mooi toevoegen aan dit lijstje met wereldsteden. De tijdelijke dierentuin blijft nog staan tot 25 april.

Bedreigde diersoort

De beelden zijn net zo groot als Aziatische baby-olifanten. Dat is niet zomaar, want deze diersoort wordt bedreigd. Daarom werkten Binnenstad Management Tilburg, Ondernemersfonds, Binnenstad Tilburg, Citymarketing Tilburg, BIZ Vastgoedeigenaren Kernwinkelgebied en Beekse Bergen samen om de tentoonstelling naar onze stad te halen. De Dumbo’s staan er dus echt niet alleen om Tilburgers een glimlach op hun gezicht te bezorgen.

Mini olifanten

Is er een olifant die je zo gaaf vindt dat je er elke dag naar wil kijken? Neem dan eens een kijkje in de pop-up store aan de Pieter Vreedestraat 13. Daar koop je miniatuur-versies van de olifantjes. Twintig procent van de opbrengst gaat naar welzijns- en beschermingsprojecten voor de olifanten. In de winkel kun je ook meer leren over waarom de diersoort bedreigd is. Bovendien volg je er een workshop.

Wereldsterren

In totaal zijn er meer dan 30 Elephant Parades over heel de wereld geweest. Sommige olifanten die we in Tilburg zien, zijn exclusief gemaakt door internationale kunstenaars. In Londen en Shangai stonden eerder olifantjes te pronken. Al 1900 kunstenaars maakten een design. Overigens zijn er ook wereldsterren die een olifant voor de tentoonstelling ontwierpen. Die eer ging naar Katy Perry, Tommy Hilfiger, Khloe Kardasian, Ricky Gervais, Bryan Adams en Richard Branson. Helaas vinden we hun diertjes niet terug op het Pieter Vreedeplein.

Van Nederlandse bodem

Hoewel we The Elephant Parade al elf jaar lang in wereldsteden vinden, begon het avontuur in Nederland. In 2008 zetten Marc en Mike Spits de allereerste tentoonstelling op in Rotterdam. Ze kwamen niet zomaar met dit idee op de proppen. Het ontstond na een reis door Thailand, waar ze het olifantje Mosha ontmoette toen ze nog maar zeven maanden oud was. Mosha had al veel meegemaakt, want een deel van haar been werd eraf geblazen door een landmijn. Ze is het eerste olifantje met een kunstbeen. Een klein ding: Mosha groeide natuurlijk nog veel en dus moest er elk jaar een nieuw been bijkomen. De opbrengsten van The Elephant Parade zorgden daar al jarenlang voor. Met de opbrengst uit Tilburg worden nog veel meer olifanten geholpen. Wist je trouwens dat je Mosha ook terug kunt vinden in Tilburg? Een van de olifanten lijkt sprekend op haar!

Lees ook:

Sumo

Tilburgs mysterie: Waar is Sumo in de binnenstad eigenlijk heen?

Sushi eten? Voor veel Tilburgers was Sumo vaste prik. Toch kunnen we het bekende sushirestaurant al ...
Burgemeester Brokxlaan station

Mysterie: wat gaat er gebeuren met het oude busstation?

Ons nieuwe busstation is eindelijk af. Het is toch echt weer tijd om, na anderhalf jaar, weer in- en...
Bibliotheek in Tilburg

Mysterie: wat komt er in het oude pand van de bieb?

De Bibliotheek LocHal is alweer even geopend. Ondertussen staat het oude bibliotheekgebouw aan het K...

adv.