Tilburgs mysterie: waarom is Tilburg niet meer de zesde stad van Nederland?

Door Rowie van der Vliet 12 januari 2019

Het was altijd zo cool om te zeggen: Tilburg is de zesde stad van Nederland qua inwoneraantal. Op Eindhoven na waren we de grootste buiten de Randstad. Al hebben we Eindhoven een aantal keer ingehaald. Maar… op 1 januari 2019 daalden we nóg een plekje. Hoe dan?!

Groeien we minder hard? Gaan er meer mensen dood hier? Is er een minder grote instroom van migranten, expats, statushouders of andere mensen uit andere landen? Hoe zit dat?

Grote inhaalslag

Groningen ging Tilburg flink voorbij. Hoe deden ze dat? Groningen is op 1 januari 2019 gefuseerd met een aantal gemeenten, namelijk Haren en Ten Boer. Dat hele clubje bij elkaar had op de eerste dag van het nieuwe jaar 231.618 inwoners. Eindhoven telt nu 231.863 inwoners en Tilburg 217.403 stadsgenoten. Met deze getallen zorgt de fusie daar in het hoge noorden ervoor dat wij nummer zeven worden. Voor het eerst in 21 jaar verandert de lijst van grootste Nederlandse steden qua inwoneraantal. Eigenlijk best ironisch dat Groningen zo de zesde stad van het land wordt. Tilburg haalde dit trucje namelijk in 1997 uit toen Berkel-Enschot en Udenhout bij gemeente Tilburg gingen horen.

Opnieuw tellen

Eerst leek het erop dat Groningen ook Eindhoven had ingehaald. Maar toen gingen ze er nog eens goed voor zitten en zijn alle kaartenbakken nageteld. En wat blijkt? Eindhoven had op 1 januari tóch 245 mensen meer in het bevolkingsregister staan. Netjes, hoor! Voor Tilburg is het ietsjes minder leuk: we gokken dat Eindhoven en Groningen steden zijn die elkaar steeds zullen afwisselen als vijfde en zesde grootste stad van Nederland. Ach, laten we het er maar op houden dat zeven een geluksgetal is.

En nu? Onszelf vermenigvuldigen?

Eigenlijk boeit het niet, toch? Whatever, getallen… Maar wat kunnen we doen om toch weer de nummer vijf te worden? Allemaal op elkaar gaan liggen en over een maand of negen weer tellen? Of zullen we de gemeentes Goirle (23.562 inwoners), Gilze en Rijen (26.399 inwoners), Oisterwijk (26.000 inwoners) erbij gooien? Hoppa, dan komen we uit op 291.540 mensen. Tja, dat is even slikken voor onze buren, maar met een vijfde plaats tellen we dan weer écht mee. Zelfs als Eindhoven en Nuenen fuseren kunnen ze dat niet meer inhalen. Die gemeenten samen hebben 252.145 inwoners. Even leek het er echt op dat deze plaatsen één zouden worden. Maar daar zaten ze in Nuenen niet echt op te wachten. Met wat tegenstemmen in de raadsvergadering van het dorp is dat voorstel van de baan geschoven. Voor nu dan…

Podium in zicht?

Dan moeten we even wat meer buurgemeenten gaan opslurpen. Er zit een kansje in dat we Biezenmortel wel binnen kunnen slepen, maar 1420 inwoners gaan niet heel veel verschil maken. Dit zijn de vier grootste steden van Nederland en hun inwoneraantallen:

  • Amsterdam – 854.047
  • Rotterdam – 639.587
  • Den Haag – 532.561
  • Utrecht – 347.483

Wat betekent het?

De vijfde, zesde of zevende grootste stad van Nederland, wat betekent dat nu eigenlijk? Zullen er écht mensen zijn die nu minder naar Tilburg kijken nu een andere stad meer inwoners dan ons heeft? We gokken dat het aanzien van Tilburg zoals voorgaande jaren lekker blijft stijgen. Zeker met alle toffe zaken die erbij komen en de creatieve ideeën die hier tot bloei komen. Wat dacht je van het Spoorpark, het grootste burgerinitiatief van Nederland of de rooftopbar? Daar scheppen we liever over op dan hoeveel Tilburgers hier wonen.

Lees ook:

Tilburgs mysterie: wat is de betekenis van de borden attentie buurtpreventie?

Vooral in woonwijken zie je de borden nog wel eens hangen: attentie buurtpreventie. Vaak zijn er een...
Siberische grondeekhoorn

Mysterie: waarom komen deze eekhoorntjes alleen in Tilburg voor?

Ben je weleens een keer een bruin-grijsgestreept eekhoorntje tegengekomen tijdens het wandelen in de...
TEDxTilburg

Mysterie: Wat deden al die rode kruizen in Tilburg?

Opeens werden we deze week verrast door een heleboel rode kruizen. De grote X'en stonden op 23 plekk...

adv.