Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: waarom heeft de Sacramentskerk geen torenspits?

Door Rowie van der Vliet 17 oktober 2020

Wie kent ‘m niet: de Sacramentskerk. Het is een van de meest opvallende oud-kerken van de stad. Dat komt allemaal door die platte kerktoren. Waarom heeft de Sacramentskerk eigenlijk geen torenspits?

Het had niet veel gescheeld of de Sacramentskerk was compleet afgebroken. In 2018 zijn er ook veel delen verwijderd, maar die bekende gevel met platte kerktoren heeft het gered. Naast de toren zijn ook twee zijkapellen blijven staan.

Kenmerkend gebouw

De kerkdienst in dit gebouw hield er in 1998 al mee op. In de oude kerk wonen nu Tilburgers. Hallo bijzondere appartementen aan de Ringbaan-Oost! Het architectenbureau achter de woningen is Bedaux de Brouwer Architecten. Deze partij is onder andere bekend van de Houtloods, het clubhuis van Were Di, Cenakel en het Pieter Vreedeplein.

Granaatinslagen

In het uiteindelijke ontwerp van de Sacramentskerk zit geen torenspits, maar vroeger was die er wel! De kerk stamt uit 1933 en heet eigenlijk De kerk van het Allerheiligste Sacrament. Het bouwen begin al in 1931 en twee jaar later was de kerk af: met een toren erop. Die toren kreeg veel te verduren. Door granaatinslagen in 1944 werd het kruisje op die toren al vernield. De kerktoren zelf werd steeds gammeler, dus in 1992 werd-ie weggehaald, aldus Wiki Midden-Brabant.

Waarom geen torenspits?

In 2017 vroegen veel mensen zich ook af waarom de Sacramentskerk geen torenspits heeft. Daarom hield Buurtraad Armhoefse Akkers een prijsvraag op. Kunstenaars en architecten mochten allemaal meedoen. In totaal moest de spits 21,5 meter hoog zijn en mocht er geen kruis opzitten. Architect Jos ten Brink liet dat niet aan zich voorbijgaan. Hij won de wedstrijd! Dit is de torenspits die er zou komen:

De torenspits die er eerst zou komen. Foto: Jos ten Brink

Nog steeds geen torenspits

Vandaag de dag zit er nog geen torenspits op de Sacramentskerk. Het reflecterende glazen dak dat ’s nachts verlicht zou worden, bleek toch de duur. Eerst werden de kosten geschat op 325.000. Dat werd bijna een half miljoen. Er werd aangeklopt bij de gemeente. Het college van B en W vond meehelpen aan het project van Jos ten Brink alleen geen overheidstaak, zo meldde Brabants Dagblad destijds. De buurtraad besloot toen dat de torenspits niet meer haalbaar was.

Of toch wel?

In augustus 2020 merkte een Tilburger gekscherend op dat er toch ineens een torenspits op het gebouw zit. Het dak is niet meer zo plat als een dubbeltje. Van allerlei kanten zie je ineens een duidelijke ‘doos’ op het dak staan. Het voorwerp was een op zichzelf staand mysterie. Wát is het? En weet de architect ervan? Brabants Dagblad zocht het uit.

Pukkel op het dak

De zogenaamde pukkel op de Sacramentskerk is geen airco, maar een luchtwaterpomp zo meldt de krant. De architect is er op zijn zachtst gezegd niet blij mee. Hij onthult zelfs aan het Brabants Dagblad dat hij er slecht van slaapt. Gelukkig kan hij snel weer lekker tukken, want er loopt een overleg met de aannemer om het aan te passen.

Lees ook:

Mysterie: waarom was er vroeger een Tilburgse flat waar alleen vrijgezellen woonden?

All the single ladies, all the single ladies. De Vrijgezellenflat in Tilburg gaf vroeger een plek aa...

Mysterie: dit is waarom sommige Tilburgse huizen geblurd zijn op Street View

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk,...
tilburg in het holst van de nacht

Tilburgs mysterie: wie doet ’s avonds de straatverlichting aan?

Het is zo vanzelfsprekend dat ’s avonds de lantaarnpalen aangaan. Maar wie doet de verlichting eigen...

adv.