Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: waarom hebben we drie torens als stadswapen?

Door Rowie van der Vliet 8 februari 2020

Noem maar eens drie bekende torens uit Tilburg op. Drie, twee, één… go! Westpoint, de watertoren en…? Tja, eigenlijk is het best een lastige vraag. Maar toch heeft het stadswapen van Tilburg drie torens. Wij zochten uit hoe dit zit.

Wat is voor jou het symbool van Tilburg? Misschien denk je al snel aan de icoontjes van TilburgsAns, het lettertype van de stad. In die pictogrammen zien we onder andere Poppodium 013, de Lindeboom, het Draaiende Huis, de Kruikenzeiker, een bènkske, Willem II, een kermispaard of de ringbaan. En als we tegenwoordig aan een toren denken dan komen we toch al snel met Westpoint en de watertoren op de proppen. Vroeger was dat wel anders. In 1817 werd een eerdere versie van ons stadswapen gepresenteerd. Met daarop – jawel – drie torens!

Burchten van goud

De torens op het stadswapen zijn net kasteeltorens. Compleet met puntdak, kantelen en drie ronde ramen. De beschrijving van het eerste ontwerp was: Zijnde van lazuur met drie burgten van goud. De blauwe en geel-gouden kleur waren niet zomaar gekozen. Het had niks met de lievelingskleuren van de ontwerper te maken. Dit zijn namelijk de rijkskleuren, de tinten die voorkomen in het rijkswapen van het Koninkrijk der Nederlanden. Zelfs de Tilburgse vlag is blauw en geel.

Huidige stadswapen

In 1930 kwam er een tweede versie van het stadswapen. Dit ontwerp gebruiken we nu nog steeds. En ja hoor, de drie torens staan er nog mooi op. De omschrijving is een tikkeltje langer dan zijn voorganger: In azuur een gevoegde burcht van goud, bestaande uit 3 verlichte ronde torens, waarvan de middelste een weinig groter is, gedekt met spitse, van bollen en windvanen voorziene daken en staande binnen eenen veelhoekigen ringmuur van hetzelfde, met een poortopening in de schildpunt.

Waar die torens voor zijn?

Oudste stadswapen van Tilburg

Hoe komen ze op die torens? De makers van het vorige stadswapen van Tilburg deden vast inspiratie op bij de oudst gevonden afbeelding van een wapen. Zelfs in 1453 werd er al een wapen gevonden om de heerlijkheid Tilburg en Goirle uit te beelden. Daarop zag je een burcht met drie verlichte en gedekte torens. De middelste was hoger dan de andere twee. In de muur van de burcht zag je een poort. Al in 1710 werden de torens gelijk getrokken.

Kasteel van Tilburg

Waar die torens voor zijn? Het schijnt het kasteel van Tilburg voor te stellen. Jazeker, vroeger vonden we een heus kasteel in Tilburg in de wijk Hasselt aan de Van Bylandtstraat. We weten zeker dat dit er al in 1450 stond, maar het is niet duidelijk wanneer het is gebouwd. Helaas werd het kasteel in 1581 in brand gestoken. Rond 1600 werd het weer opgebouwd, maar in 1754 kwam het in handen van een hertog die een beetje te omschrijven valt als de ‘Cees de Sloper’ van die tijd. Hij liet het in 1755 afbreken en zette er een vierkant gebouw neer. Ook dit werd weer gesloopt. Toch is het kasteel nog niet helemaal verdwenen. De fundering werd nagebouwd als een soort plattegrond. Dit noemen we nu het Stenenkamerpark.

Lees ook:

Tilburgs mysterie: Waar zit die verrekte Kiss & Ride bij Station Tilburg?

Even iemand ophalen of afzetten bij Station Tilburg. Zo gedaan, toch? Hoppa, je rijdt gewoon met je ...
De Rits

Mysterie: Waarom ligt er een keigrote rits in het Spoorpark?

Een reusachtige rits ligt al sinds de opening in het Spoorpark. Met vrienden afspreken in het park? ...
stadswoningen boomstraat

Tilburgs mysterie: wat gaan ze hier bouwen op de hoek van de Boomstraat?

Stond daar niet járen dat opvallende gele gebouw op de hoek van de Boomstraat? Jazeker! Sinds kort i...

adv.