Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: waarom hangen er sjaals met gele kaartjes in de stad?

Door Rowie van der Vliet 28 november 2020

Rondom lantaarnpalen, om de hals van standbeelden: al jarenlang kunnen we in Tilburg sjaals spotten met een geel kaartje eraan. Heb jij je altijd al afgevraagd wat die sjaals daar doen? Wij hebben het antwoord!

Niet iedereen in Tilburg heeft een plek om te slapen. Zelfs al weet je wel genoeg centen bij elkaar te sprokkelen voor een dak boven je hoofd, dan zijn er mensen in de stad die moeten kiezen tussen het kopen van een brood of iets om warm te blijven. Black Friday of niet: een sjaal is voor enkele Tilburgers echt te duur. Dat terwijl minderbedeelden ook met deze kou veel buiten zijn. Rillende handen en kou op de borst zijn het gevolg. Er is een oplossing voor sommigen van hen: de sjaals met gele kaartjes eraan.

Tekst loopt door na de foto.

Natasja van Help je medemens de kou door brengt sjaals rond. Foto: Natasja van Alphen

Help je medemens de kou door

De vrouw achter de sjaals is de Tilburgse Natasja van Alphen. Wat begon als een spontaan idee is inmiddels een groot deel van haar leven. In 2016 startte ze Help je medemens de kou door. Inmiddels inspireert ze mensen over heel de wereld met haar Facebook– en Instagrampagina. “Inmiddels is het idee opgepakt in 35 andere steden. Waarvan ik het weet hoor, misschien zijn er nog wel veel meer. Ik inspireerde ook een vrouw uit Rusland om hetzelfde te doen. Zij had mij gevonden op Facebook en stuurde een berichtje. Heel bijzonder”, vertelde Natasja ons tijdens een interview.

Hoe het allemaal begon

“Op Facebook zag ik dat mensen uit Amerika sjaals ophingen voor daklozen. Geweldig initiatief! Maar ik dacht wel: ja, er zijn nog veel meer minderbedeelden die ook geen sjaal hebben. Ik voelde dat ik daar iets mee moest doen. Ik doe dat expres met dat kaartje, want soms hebben mensen geen behoefte eraan dat ik de sjaal zelf geef. Die mensen willen niet zielig gevonden worden en op deze manier kunnen ze makkelijk zelf de sjaal pakken. De ene keer ga ik met dertig sjaals op pad, de andere keer met tien. Waar ze allemaal hangen? Waar niet? De sjaals worden, ook met hulp van anderen, door heel Tilburg opgehangen en ze zijn allemaal binnen de kortste keren verdwenen.”

Tekst loopt door na de foto.

Het kaartje aan de sjaal. Foto: indebuurt Tilburg

Doorgeven

De daklozen of minderbedeelden houden de sjaals niet altijd voor zichzelf. “Mensen herkennen mij al als de mevrouw van de sjaals. Bijvoorbeeld in het Wilhelminapark zeggen ze: ‘O, daar ben je weer. Heb je nog een sjaal voor mij? Die andere heb ik weggeven omdat iemand anders hem nodig had’. Wat mooi, hè? Op een gegeven moment herkende ik mijn eigen sjaals ook. Dan zag ik gewoon hé, deze heb ik zelf in het centrum opgehangen, maar die hangt nu heel ergens anders in de stad.”

Sjaal doneren

Zelf kun je ook een steentje bijdragen. Bij Tante Pollewop doneer je een sjaal die Natasja of iemand anders dan zal uitdelen. Ook zijn er Tilburgers die in hun eigen wijk sjaals ophangen.

Lees ook:

Mysterie: dit doen die beschilderde stenen in Tilburg

Tijdens een wandeling zie je opeens iets roods op een paaltje liggen. Nieuwsgierig neem je een kijkj...

Mysterie: hoe komt het dat de GO Sharing scooter altijd opgeladen is?

Door heel Tilburg zie je ze rijden (of stilstaan): de groene scooters van GO Sharing. Vanaf 0,23 cen...

Tilburgs mysterie: waarom is het zwembad aan de Friezenlaan ooit gesloten?

Niet meer voor te stellen: Tilburg had ooit meerdere buitenbaden. Het grootste openluchtzwembad van ...

adv.