Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: waar komt de naam Bels Lijntje vandaan?

Door Rowie van der Vliet 21 maart 2020

Het is toch wel een van de bekendste fietspaden van heel Tilburg: het Bels Lijntje. Ook is het een van de langste, want de volledige fietsroute is maar liefst 31 kilometer lang. Hoe komt dit fietspad eigenlijk aan haar naam?

Natuurlijk loopt het Bels Lijntje niet alleen door Tilburg. Wie het fietspad volgt, komt zelfs helemaal in België uit. Het Bels Lijntje mondt uit in de stad Turnhout. Sportieve fietsers die de hele route afleggen, komen ook langs Riel, Alphen, Baarle-Nassau en het Belgische Weelde.

Oorspronkelijke bestemming

Bels verwijst naar de eindbestemming België. Lijntje heeft ook een duidelijke betekenis. Het is een throwback naar hoe de route er eerst uitzag: als een spoorlijn.

Trein naar Tilburg

Het begon allemaal in 1855, toen werd in Turnhout een treinverbinding naar Lier (ook een stad in België) aangelegd. Het Belgische bedrijf Van Gend & Loos (waarvan hun terrein nu het Spoorpark is) regelde een verbinding met paard en wagen die aansluit op dit spoornetwerk. In 1863 werd het helemaal leuk: Tilburg kreeg toen ook een treinverbinding. Toen ging het vooral om een trein naar Breda. In 1867 was het zover: op 1 oktober van dat jaar reed de eerste trein naar Turnhout.

Even geen trein

Tijdens de Eerste Wereldoorlog reed er geen trein op dit stuk. De Duitsers sloten de lijn toen af met prikkeldraad. Zo kon er niemand van België naar Nederland reizen. Toen de oorlog in 1918 voorbij was, reden er weer treinen. Alleen kwam er toen een ander probleempje: steeds meer mensen maakten gebruik van de bus.

Kedeng kedeng

De treinen reden nog tot 1958 naar Tilburg. De treinverbinding tussen Breda en Eindhoven werd namelijk flink aangepakt. Deze kwam op een verhoogde baan te liggen. In Tilburg werd er ook aan het spoor gewerkt. De verhoogde baan werd op het traject van Breda naar Tilburg aangelegd, waardoor de verbinding met Turnhout kwam te vervallen voor gewone treinreizigers. Tot 1973 reed er wel een goederentrein.

Laatste stoomtrein

Dat betekent niet dat er na 1973 helemaal geen verbinding met Turnhout meer was. Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout (SSTT) reed van 1974 tot 1981 met een stroomtrein naar België en terug! Het onderhoud aan het spoor van Bels Lijntje werd wel steeds minder. Voor de liefhebbers: het was de laatste sneltreinlocomotief van de NS, de 3737, zo schrijft Ronald Peeters in zijn boek De Straten van Tilburg.

Waar is het spoor nu dan?

De spoorlijn is bijna helemaal gesloopt. In plaats daarvan vinden we er nu een fietspad. Zo ligt het Dongepad in de Blaak op de plek waar vroeger een spoor lag. En de spoorlijn liep vroeger ook langs de straat die we nu Vierwindenlaan noemen. De meeste sporen (haha) van de spoorlijn zijn verdwenen. Al spot je in Baarle-Nassau nog de muren van het oude spoorhuisje.

Lees ook:

Waarom heet Het Rode Fietspad ook alweer zo?

Zowat elk fietspad is tegenwoordig rood. Toch hebben we hier in Tilburg een fietspad dat de naam 'He...
kempenbaan

Wat doet die rode verlichting langs de Kempenbaan?

Lantaarnpalen zien we genoeg in Tilburg. Maar één lantaarnpaal is wel heel bijzonder. Die staat in d...
De Rits

Mysterie: Waarom ligt er een keigrote rits in het Spoorpark?

Een reusachtige rits ligt al sinds de opening in het Spoorpark. Met vrienden afspreken in het park? ...

adv.