Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: Hoe zit het eigenlijk met al die fietsers in de Heuvelstraat?

Door Rowie van der Vliet 14 september 2019

Het maakt niet uit wanneer je door de binnenstad loopt. Meestal spotten we mensen die fietsen door de Heuvelstraat. Zowel tijdens een middagje shoppen op zaterdag als in de nachtelijke uurtjes op dinsdag. Speciaal voor al die fietsers zetten we de regels nog een keertje op een rij.

Zit je op je stalen ros en scheur je als een malle door de binnenstad? Goed om dan toch even de tijd te checken. In het zogenoemde voetgangersgebied van het centrum is het namelijk alleen toegestaan om te fietsen van 6.00 uur en 11.00 uur. Het voetgangersgebied is eigenlijk best makkelijk te herkennen. Zelfs als je te koppig bent om een bril te dragen, zie je het vast niet over het hoofd. Het voetgangersgebied bevindt zich namelijk tussen de zilveren paaltjes bij onder andere de Willem II-straat en de Korte Heuvel richting de Piushaven.

Fietsen in de Heuvelstraat

Geeft de klok 5.59 uur of 11.01 aan? Dan moet je toch echt afstappen in de Heuvelstraat. Al helemaal als het drie uur ’s middags is. Bij sommige knooppunten is het voor shoppende Tilburgers helemaal uitkijken. Zo zien we niet iedereen afstappen na de paaltjes in de Willem II-straat. We gokken dat jij het ook vaak in de stad ziet gebeuren dat mensen hier zonder omkijken doorrijden richting het Stadhuisplein. Hoppa, zo zijn ze weer snel aangekomen op de cityring. Dat mag dus niet na 11.00 uur ’s ochtends. Eigenlijk niet zo gek, want als mensen lekker aan het shoppen zijn in de Heuvelstraat, kan het best wel druk worden. Wanneer veel mensen door de straat slenteren, is het best gevaarlijk als fietsers hier keihard voorbijrijden. We raden aan gewoon af te stappen. Ook voor jezelf. Zo stonden er op zaterdag 6 september agenten te controleren, aldus Brabants Dagblad. Fietste je door de Heuvelstraat? Dan mocht je afstappen en kreeg je een dikke vette boete.

Tekst gaat door na de foto.

Fietsen Heuvelstraat
Fietsen in de Heuvelstraat. Foto: indebuurt Tilburg

Busjes in de Heuvelstraat

In de Heuvelstraat zie je ’s ochtends niet alleen Tilburgers op hun stalen ros. Ook kan het gebeuren dat je een bus of vrachtwagen ziet langsrijden. Dit heeft er soms mee te maken dat er nieuwe spulletjes aan winkels wordt geleverd. Misschien heb je ook weleens een busje van G4S gespot met de woorden waardetransport erop. Dit zijn beveiligers die geld, sigaretten, harde schijven, belangrijke papieren, bankpasjes en meer vervoeren. Dit zijn ook de helden die bijvoorbeeld een storing van een geldautomaat in de binnenstad oplossen. En die Diamant-groep komt hier ook met hun busje om de stad schoon te houden.

Verwarrende verkeersborden

Eerlijk is eerlijk, de verkeersborden maken het er niet altijd even duidelijk op. Wat dacht je van het bord op de Heuvel in de buurt van The Talk? Onder het verkeersbord dat de voetgangerszone aangeeft, staat ook ‘uitgezonderd fietsers’ aangegeven. Daardoor kunnen sommige fietsers in de war raken en denken dat ze hier wél mogen fietsen. Dat is niet het geval. Ook verwarrend voor sommige Tilburgers: is het nou 6 uur ’s ochtends of ’s avonds? Voor de duidelijkheid: het is ’s ochtends.

Tekst loopt door na de foto.

Fietser op het Pieter Vreedeplein. Foto: indebuurt Tilburg

Hier in de binnenstad mag je wél fietsen

Nu we toch bezig zijn: hoe zit het nou eigenlijk met het Pieter Vreedeplein? Mag je daar dan ook niet fietsen? Jawel hoor! Nou ja, eigenlijk alleen in het gedeelte dat niet voor voetgangers bedoeld is. Dit is te herkennen aan de paaltjes ter hoogte van de Hudson’s Bay.

Lees ook:

De Juliana van Stolbergstraat

Tilburgs mysterie: Wie is eigenlijk Juliana van de Juliana van Stolbergstraat?

De Juliana van Stolbergstraat, wie kent hem niet? De straat in de binnenstad is een fijne route om v...
nijlpaard Tilburg zingende nijlpaard rode auto

Tilburgs mysterie: Wat doet dat nijlpaard in het autootje in de Willem II-straat?

Toet toet! Wie kent 'm niet? In de Willem II-straat in Tilburg vinden we al jaren een gezellige auto...
burgemeester brokxlaan

Mysterie: Wat gaan ze hier doen bij de Burgemeester Brokxlaan?

De bouwvak is voorbij en dat is te merken: de bouwvakkers zijn in Tilburg druk in de weer met lopend...

adv.