Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: hoe komt de Reeshof eigenlijk aan haar naam?

Door Rowie van der Vliet 25 april 2020

Als er een wijk is waar de meningen veel over verschillen dan is het wel de Reeshof. De ene Tilburger vindt het geen onderdeel van Tilburg, de ander wil nooit meer vertrekken uit de nieuwbouwwijk. Dat Reeshof bij sommigen geen al te beste reputatie heeft weten we wel, maar hoe zit het eigenlijk met de letterlijke naam van het stadsdeel?

Hoewel je in de Reeshof zeker meerdere hofjes vindt, is het natuurlijk alleen geen hofje meer. Het is zelfs het stadsdeel in Tilburg waar de meeste stadsgenoten wonen. Van alle 217.268 Tilburgers woonden er in januari 2019 maar liefst 42.979 in de Reeshof. Dat is 19,8 procent van alle Tilburgers. Daarmee laat het stadsdeel Tilburg-West met 26.688 inwoners ver achter zich. Dit blijkt uit cijfers van de gemeente Tilburg. Leuk om te weten: in Oisterwijk wonen bijvoorbeeld 26.101 inwoners. We snappen dus wel dat Reeshof vaak als een apart dorp wordt gezien.

Meerdere wijken

De eerste woningen in de Reeshof werden in 1980 gebouwd. We noemen Reeshof vaak een wijk, maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Het is een stadsdeel dat bestaat uit meerdere wijken, namelijk: Heyhoef, Gesworen Hoek, Huibeven, Heerenvelden, Campenhoef, Tuindorp de Kievit, Dongewijk, Dalem, Koolhoven en Witbrant.

Hoezo hof?

Wat is een rees eigenlijk? En hoezo is de Reeshof vernoemd naar een hof? Nou, dat is het niet. De naam Reeshof staat voor Reij’s hof, zo meldt Brabants Erfgoed. Dat is dan weer de naam van een landgoed dat Charles Reij de Carle, de kapitein van het staatsleger, in de achttiende eeuw kocht. Het landgoed van 40 hectare was eerst in bezit van Graaf Gijsbert van Hogendorp, de heer van Tilburg. Samen met Charles Reij de Carle was-ie toen al bezig hier te telen. Ook werd er een buitenshuis gebouwd met de naam Campen Hoeve of Heihoef. Hé, weten we ook gelijk waar die namen vandaan komen!

Hek in het Reeshofpark

Charles kocht het landgoed over en noemde dit Reij’s hof. Veel van dat landgoed kunnen we nu niet meer in de Reeshof vinden. Wel is de naam altijd gebleven. Ook is er in het Reeshofpark een reconstructie gemaakt van het toegangshek! Precies op de originele plek waar het vroeger gestaan heeft. We weten hoe dat er vroeger uitzag door een schilderij van J. Vrijmoet uit 1787. Daarvoor staat Charles te poseren voor zijn hek met het hele gezin.

Straatnamen

De straatnamen van de Reeshof hebben een andere afkomst. Dit zijn namelijk verwijzingen naar andere plaatsnamen in heel Nederland. Gesworen Hoek kennen we in de volksmond toch vooral als de B-buurt van de Reeshof. Grappig om te weten: de straat van de buurt Campenhoef beginnen met de K. Maar de naam van die buurt verwijst natuurlijk weer naar het buitenshuis dat ooit op Reij’s Hof heeft gestaan.

Lees ook:

Ariana Tom Binnenkijken

Binnenkijken bij Ariana en Tom in De Reeshof: ‘We vonden het op Funda zo’n lelijk en vaag huis’

Voor Ariana-Esmée Skverer en Tom Nieuwenhuijse stond De Reeshof helemaal onderaan het lijstje van pl...
de reeshof

Foto’s: 5 x dit was de Reeshof 8 jaar geleden

We sprongen even in onze online tijdmachine (Google Streetview dus) en belandden plots in een 'lege'...
Notaristafel

Binnenkijken bij Ilona en Gerard: ‘Wat heeft de Reeshof nou niet?’

In de Reeshof, wonen Ilona en Gerard in de Hoevenlakenstraat. Ze wonen hier sinds 2013 en naar eigen...

adv.