Tilburgs mysterie: hoe is de MeiMarkt eigenlijk ontstaan?

MeiMarkt
Foto: indebuurt Tilburg

De Tilburgse binnenstad staat op 4 en 5 juni 2022 in het teken van de MeiMarkt. De straten en pleinen van Tilburg staan vol met kramen waar je de bijzonderste spullen vindt. Hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan?

De MeiMarkt Tilburg is niet meer weg te denken uit de stad. Of je nu gaat schatzoeken tussen al die tweedehands spulletjes of de hele nacht doorhaalt voor de gezellige sfeer, veel stadsgenoten zijn op de grootste nachtmarkt van Nederland te vinden. In 2022 maken we de 40ste editie van de rommelmarkt mee.

Gouden idee

Het begon allemaal zo’n 42 jaar geleden. In de zomer van 1974 hadden vier mannen een gouden voorstel voor de gemeente. Wim Diemont, Marcel van den Hurk, Thomas Leeuwenberg en Ed Maas vroegen een vergunning aan voor een rommel-, antiek-, kunst- en evenementenmarkt. Je raadt het niet! Nog twee mannen, broers George en Roald van Delft, hadden bijna hetzelfde idee dat ze bij de gemeente indienden. Dat zet de gemeente Tilburg weer aan het denken. Waarom werken de mannen niet samen? Zo gezegd, zo gedaan! De Stichting Kruikenmarkt Tilburg is geboren.

Begrip in Tilburg

De allereerste Kruikenmarkt vond plaats in 1975, op de Oude Markt. Het werd echt een begrip in Tilburg. Er was zelfs een rijdend podium waar muzikale acts de sterren van de hemel speelden. Maar ook de dertig kramen vol kunst, antiek en andere parels zorgden ervoor dat Tilburgers elke week weer zin hadden in de markt.

De eerste MeiMarkt

Toen de Kruikenmarkt vijf jaar bestond, liet het bestuur dat niet zomaar aan zich voorbijgaan. Ze organiseerden een aantal speciale edities van de Kruikenmarkt. Denk aan een markt waar alle Tilburgse musea aan meededen, een markt vol old timers en – je raadt het al – een markt waar particulieren achter een kraam mochten staan. Dat laatste was anders dan de gewone Kruikenmarkt, want daar vond je alleen ondernemers die echt ingeschreven stonden bij de Kamer van Koophandel. De enige manier om op de Kruikenmarkt wel iets te verkopen als particulier, was bij een speciale kraam.

Groot succes

De vrijmarkt was een groot succes. Veel Tilburgers deden mee, dus de keuze was al snel gemaakt. De vrijmarkt werd vaker georganiseerd. Op den duur stond zelfs de hele Nieuwlandstraat vol. Ondernemers stonden niet in hun handjes te klappen, want hun etalages waren door al die kramen en drukte niet goed meer te zien. De MeiMarkt in Tilburg werd daarom verhuisd naar de Oude Markt. Alleen hielden de winkeliers, politie en brandweer toen nog hun hart vast. Daar werd een oplossing op bedacht: de markt werd verschoven naar de zondag.

Heel de binnenstad doet mee

De Stichting Kruikenmarkt bestaat niet meer. Gelukkig bestaat de MeiMarkt Tilburg wel. We vinden de markt nu door heel de binnenstad. Gezellig! In de Heuvelstraat, Heuvelplein, Frederikstraat, Oude Markt, Juliana van Stolbergstraat, Piusplein, Paleisring, Koningsplein, Stadhuisplein, Stadhuisstraat, Pieter Vreedestraat, Pieter Vreedeplein en Schouwburg Promenade vinden we meer dan 750 kramen en 80 vrijplaatsen. Winkels in de binnenstad zijn gesloten.

MeiMarkt 2022 in juni

We durven te wedden dat je op de MeiMarkt een bekende tegenkomt. De grootste en leukste nachtmarkt van Nederland trekt ongeveer 111.000 bezoekers. In 2022 vindt de MeiMarkt niet plaats in mei, maar in juni. Hoe dan?! Eigenlijk is daar een goede reden voor. De rommelmarkt vindt altijd plaats tijdens het Pinksterweekend!

Lees ook…

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie: dit is het oudste restaurant van Tilburg”

Mysterie: dit is het oudste restaurant van Tilburg

Ga naar “Mysterie: waarom komen deze eekhoorntjes alleen in Tilburg voor?”

Mysterie: waarom komen deze eekhoorntjes alleen in Tilburg voor?

Siberische grondeekhoorn
Ga naar “Mysterie opgelost: hier komt de uitdrukking ‘onder de rook van Tilburg’ vandaan”

Mysterie opgelost: hier komt de uitdrukking ‘onder de rook van Tilburg’ vandaan

Uitzicht Tilburg

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Vans sneakers € 45,00”

Vans sneakers € 45,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Formula e-bike Tourfiets 13ah € 795,00”

Formula e-bike Tourfiets 13ah € 795,00

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Opvouwbare autozonwering € 9,99”

Opvouwbare autozonwering € 9,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “From PB with love spijkerjasje € 22,99”

From PB with love spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Parttime schoonmaker in Tilburg”

Parttime schoonmaker in Tilburg

 • FSO (Facilitaire Support Organisatie)
 • Parttime

Topper

Ga naar “Businesscontroller F&C-team TLS”

Businesscontroller F&C-team TLS

 • Tilburg University Bibliotheek
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Manager Hawaiian Poké Bowl Tilburg”

Manager Hawaiian Poké Bowl Tilburg

 • Hawaiian Poké Bowl
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Bezorger pakketten / koerier”

Bezorger pakketten / koerier

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Lustwarande”

Lustwarande

 • Van 26 jun t/m 2 okt
Ga naar “Tilburgse Kermis”

Tilburgse Kermis

 • Van 22 jul t/m 31 jul
Tilburgse Kermis 2021
Ga naar “Festival Circolo”

Festival Circolo

 • Van 21 okt t/m 30 okt
Festival Circolo