Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: Hé, waar is de tram eigenlijk gebleven?

Door Rowie van der Vliet 29 juli 2017

Wist je dat er vroeger een tram door de straten reed? Als je zin had in een La Trappe-biertje stapte je op in Tilburg en reed je naar de Koningshoeven. Of je wachtte even bij de halte aan de Gasthuisstraat en reed met de tram naar werk. Wij zochten uit waarom er al 80 jaar geen tram meer door Tilburg rijdt.

De eerste tramverbinding van Tilburg was op 13 juli 1881 een feit. Tramreizigers konden 16 kilometer lang blijven zitten, namelijk van het Tilburgse staatsspoorstation naar Besoyen, nu een onderdeel van Waalwijk. In Tilburg stopte de tram op de haltes Tilburgse Staatsspoorstation, Gasthuisstraat, Goirkestraat, Lijnsheike, Heikant en Heuvel. Een jaar later konden tramreizigers ook terecht op de Heuvel en Koningshoeven.

Estafette van trameigenaren

De tramlijn van Tilburg naar Besoyen. Foto: Wikipedia

Alleen viel het aantal tramreizigers een beetje tegen. Daarom ging de Noord-Brabantsche Stoomtramweg-Mij (NBSM), die de tramlijn mogelijk had gemaakt, in 1893 al failliet. De Nijmeegsche Tramweg-Maatschappij nam het stokje over en zorgde ook voor een tramlijn tussen Tilburg en Waalwijk. Vijf jaar later besloot het bedrijf uit Nijmegen om de exploitatie bij de Hollandsche Buurtspoorwegen (HB) neer te leggen. De ‘estafetterace’ was nog niet ten einde. In 1904 kwam er namelijk een concurrent, Zuider Stoomtramweg-Mij, bij die een tram van Tilburg naar Dongen liet rijden. HB was lekker bezig en fixte ook nog even een tramlijn tussen Tilburg en Esbeek. Die liep vanaf de Heuvel over de Piusstraat, de Nieuwstraat en de Korvelseweg.

Busje komt zo

Met drie tramlijnen die door Tilburg liepen, lijkt het alsof de zaken er goed voorstonden. Dat was ook zo – tot de jaren twintig. Vanaf toen waren de auto’s en bussen in opkomst. Tsja, waarom zou je een uur blijven zitten in een tram voor een stukje van 16 kilometer als je er met de bus veel sneller bent? Alle Brabantse stoombedrijven besloten in 1934 dan maar alle handen ineen te slaan. Het mocht niet baten. Sinds 1937 rijdt er geen tram meer door Tilburg.

Mysterie gezocht

Loop je door de stad en denk je huh, wat doet dit hier? Of wil je weten hoe een straat of typisch Tilburgs product aan zijn naam komt? Wij van indebuurt zoeken het voor je uit! Tips zijn altijd welkom via [email protected].

Meer over

Mysteries

adv.