Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tilburgs mysterie: dit was de eerste bioscoop van Tilburg

Door Rowie van der Vliet 27 juni 2020

Ben jij kamp Pathé of Euroscoop? Of ga je toch liever naar Cinecitta om een filmpje te pakken? In 2020 kent Tilburg drie vaste bioscopen en kun je ook een filmpje pakken bij Theater de Nieuwe Vorst tijdens pop-up cinema-avonden. Maar hoe zat dat vroeger? Wat was de eerste bioscoop van Tilburg?

Komt dat zien, komt dat zien moeten ze in 1899 op de Tilburgse Kermis geroepen hebben. Wat kermisgangers toen stond te wachten was geen draaimolen of reuzenrad. Ook geen theatervoorstelling zoals stadsgenoten gewend waren. Net een jaar voordat de twintigste eeuw begon, zagen Tilburgers de allereerste film die vertoond werd. Dit gebeurde niet in een vaste bioscoop, maar in een reizende bioscoop met de naam Théatre Bioscope.

Kermisfilms

De kermisfilms waren vanaf het begin al een groot succes. Op het programma stonden vaste onderdelen zoals kinderfilms (bijvoorbeeld Doornroosje) of drama’s, komediefilms en nieuwsuitzendingen voor volwassenen. In 1903 zagen Tilburgers voor het eerst actueel nieuws door middel van bewegend beeld met een film over de inhuldiging van Paus Pius X. Er werden ook zelf films gemaakt om te vertonen. Zo schoot Alex Benner in 1905 beelden van de Militaire Muziekwedstrijd. Het Regionaal Archief vermoedt zelfs dat dit de eerste keer is dat er in Tilburg gefilmd werd.

Eerste bioscoop van Tilburg

Ondernemers in die tijd waren al net zo creatief en innovatief als toen. In de concertzaal van Villa Nova werden ook filmvoorstellingen gegeven. De eigenaar van café De Lindeboom besloot in die tijd om in een zaaltje ook films te vertonen. In 1908 deed hij dat ook op de kermis. In 1911 werd hetzelfde gebouw helemaal tot bioscoop verbouwd: de Apollo Bioscoop. Dit was dus de eerste vaste bioscoop in Tilburg. Café De Lindeboom werd vijf jaar verhuurd en omgetoverd tot bios. Klinkt bizar, maar volgens De Tilburgsche Courant werd de plek in vijf dagen omgetoverd tot bioscoop met rood fluweel, kroonluchters en planten en bloemen bij de ingang. Dat is nog eens hard werken!

Platgegooid

De eerste bioscoop sloot weer in 1923. Het werd toen omgetoverd tot Café-restaurant De Lindeboom. In de jaren dertig én in 1979 werd het pand dat hier stond platgegooid om een nieuw gebouw neer te zetten. Nu vinden we er al jaren sushirestaurant Koi.

De oudste, nog bestaande, bioscoop

Na de opening van Apollo Bioscoop openden al snel meerdere cinema’s. Zo vestigde de Witte Bioscope zich in 1913 in de Capucijnenstraat. In 1912 werd concertzaal Villa Nova heropend als Palace-Bioscoop. Door de jaren heen heeft de bios veel verschillende namen gehad, namelijk: Bioscope Theater Holland, Luxor Bioscoop en City Theater. Laatstgenoemde brandde af in 1939, waarbij een kassier om het leven kwam. De bioscoop werd niet meer opnieuw opgebouwd. Pas in 1959 kwam er een nieuwe City-Bioscoop op een andere plek, het bekende MIDI theater. Cinecitta is de oudste, nog bestaande, bioscoop. Al meer dan honderd jaar geleden werden hier films vertoond onder de naam De Nieuwe Bioscoop.

Lees ook:

Mysterie: dit waren de eerste fotografen in Tilburg

Anno 2020 hebben we heel wat fotografen die onze stad en haar inwoners prachtig op de foto zetten. F...

Mysterie: dit is waarom op veel kerktorens in Tilburg een haan of kruis staat

Heb je weleens goed naar de Heuvelse Kerk gekeken? Helemaal op het topje kun je een kruis spotten, n...
Spoorwegboom Spoorzone

Mysterie: waarom zat de centrale werkplaats van de NS vroeger eigenlijk in Tilburg?

Dat de Spoorzone vroeger dé plek was waar treinen werden opgeknapt weet bijna iedere Tilburger. Maar...

adv.