Tilburgs mysterie: wat is de betekenis van de borden attentie buurtpreventie?

Door Rowie van der Vliet 5 januari 2019

Vooral in woonwijken zie je de borden nog wel eens hangen: attentie buurtpreventie. Vaak zijn er een aantal personen afgebeeld op zo’n bord, samen met een afbeelding van een woonwijk. Wat betekenen die borden eigenlijk, en waarom hangen ze alleen in bepaalde wijken in Tilburg? Wij zochten het uit. 

Wat is buurtpreventie?

Buurtpreventie is in het leven geroepen om veiligheid in de buurt te verhogen. Het is een samenwerking van bewoners bedoeld om een wijk veiliger te maken. Deze buurtpreventiegroep ligt elkaar bijvoorbeeld in over onveilige situaties en bewandelt de straten om de wijk goed in de gaten te houden. Je hebt ze misschien wel eens in je wijk zien lopen: vaak zijn het groepen bewoners in bijvoorbeeld oranje hesjes. Een van de voornaamste doelen van buurtpreventie is het voorkomen van misdrijven.

Oogje in het zeil houden

Onveilige situaties kunnen door buurtpreventiegroepen direct worden gemeld bij politie, gemeente of een wijkagent. Het doel van de preventiegroepen is vooral de sociale gebondenheid en gevoel van veiligheid in de wijk te vergroten. Vrijwilligers uit het buurtpreventieteam knopen makkelijk een praatje aan met buurtbewoners en weten zo wat er allemaal leeft in de wijk. Erg handig voor wijkagenten dat er nog meer mensen zijn die een oogje in het zeil houden! Lijkt dat je ook wat? Je kunt je aanmelden bij je wijkagent of een mailtje sturen naar [email protected] Heb je eigenlijk geen idee wie jouw wijkagent is? Dat vind je op politie.nl.

Wie doet er mee?

Buurtpreventie bestaat uit een groep actieve bewoners die zich gezamenlijk inzetten voor een veilige buurt. Als er buurtpreventie actief is in jouw wijk, zou jij je dus wellicht ook kunnen aanmelden. De grootte van de groep is afhankelijk van hoe groot de wijk is. Hoewel het initiatief van buurtpreventie van bewoners komt, worden ze wel ondersteund door gemeente en politie. De buurtpreventieborden worden bijvoorbeeld door de gemeente geplaatst, al komen de kosten hiervan (€ 150,- per bord) bij de buurtpreventiegroep te liggen.

attentie buurtpreventie arnhem
fotocredit: ANP

(Whats)App buurtpreventie

Los van de ‘traditionele’ vorm van buurtpreventie zie je nu ook dat veel preventiegroepen zich organiseren via een (Whats)App-groep. Daar informeren buurtbewoners elkaar over verdachte situaties. Geloof ons, dit kan echt verschil maken. De Consumentenbond schreef op 9 februari 2016 dat in enkele wijken in onze stad het aantal woninginbraken afnam door zo’n groep. Fijn! Wil je ook in contact staan via WhatsApp met je buren? Check dan even of er geen WhatsApp-groep is. Zo zijn er al groepen in ’t Goirke, De Blaak, Fatimastraat, Tilburg Noord, Leijendael, Reeshof, Korvel en meer. De gemeente meldt dat er in onze stad meer dan zeventig groepen zijn. Enkele WhatsApp-preventiegroepen in Tilburg vind je hier.

Lees ook:

Siberische grondeekhoorn

Mysterie: waarom komen deze eekhoorntjes alleen in Tilburg voor?

Ben je weleens een keer een bruin-grijsgestreept eekhoorntje tegengekomen tijdens het wandelen in de...
Draaiend huis

Waarom gaat het Draaiend Huis eigenlijk weer draaien?

Pak de popcorn er maar bij! In december wakkerde een discussie in Tilburg aan - en die had niks met ...
Marietje Kessels

Tilburgs mysterie: wat gebeurde er met Marietje Kessels?

Iedere Tilburger kent haar wel van naam: Marietje Kessels. Het meisje dat meer dan honderd jaar gele...

Meer over

Mysteries

adv.