Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat doet die rode verlichting langs de Kempenbaan?

Door Thijs Dingemans 23 september 2017

Lantaarnpalen zien we genoeg in Tilburg. Maar één lantaarnpaal is wel heel bijzonder. Die staat in de berm langs de Kempenbaan, net voor de inritten naar de A58 en A65. De paal kleurt niet geel of wit, maar rood. C. Simons vroeg ons waarom dat is en waarom die paal alleen daar staat. 

Die rode verlichting viel haar ’s avonds op toen ze vanaf de Ringbaan Oost kwam en de Kempenbaan opreed. Ze wil graag weten waarom dat zo is. En we hebben het antwoord!

Vleermuizen

De rode lantaarnpaal is vleermuisvriendelijke verlichting, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Het gaat om een ecologische corridor over het watertje de Leije. Dit water komt komt vanuit het Leijpark en stroomt richting Koningshoeven en kruist de Kempenbaan.”

Weinig hinder

De gemeente houdt rekening met de vleermuizen. Sommigen vliegen namelijk onder het brugdeel door en andere soorten vliegen bovenlangs. “Deze willen we zo min mogelijk hinderen met onze openbare verlichting. Vandaar dat hier rode verlichting wordt toegepast”, aldus de woordvoerder.

Mysterie opgelost!

Heb jij nog een Tilburgs mysterie? Je mag ons tippen en dan gaan we het voor je uitzoeken! Mail naar [email protected].

Meer over

Mysteries

adv.