Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Zo werd de fontein het symbool van de Heuvel

Door Rowie van der Vliet 11 juli 2020

De Lindeboom is jarenlang hét symbool van de Heuvel geweest. En dan bedoelen we zelfs decennialang. Toch was-ie in 1994 echt niet meer te redden en werd de boom gekapt. Zo’n 25 jaar later spreken we van een ander symbool van de Heuvel: de fontein. Dit is het verhaal achter de sproeiers.

De zon schijnt. Kinderen rennen door de fonteinen en spetteren elkaar nat. Een moeder staat aan de kant en probeert zelf niet nat te worden. Toch kan ze haar glimlach niet bedwingen. Iedereen kent het beeld van spelende kinderen in de fontein wel. De sproeiers en het nabijgelegen bankje zijn echt niet meer weg te denken uit de Heuvel. We bekennen eerlijk: op echt warme dagen lopen we ook weleens langs een sproeier van de fontein om af te koelen.

Fontein op de Heuvel

’s Nachts kunnen we net doen of we naar Aquanura in de Efteling kijken. Net zoals het in het pretpark schijnen lichten op de stralen aan de Heuvel. Wist je dat er in totaal 120 sproeiers staan? En die zijn allemaal apart verlicht met LED-lichten. De verlichting ‘danst’ mee om de bewegingen van de fontein. Leuk feitje: als de sproeier om de helft van zijn totale bereik is, schijnt het licht ook met een sterkte van 50%. De details doen het hem!

Heuvel 2.0

Vijftien jaar geleden zag de Heuvel er nog heel anders uit. De Lindeboom was gekapt en de fonteinen stonden er ook nog niet. De Gemeente Tilburg vond dat het plein wel een make-over kon gebruiken. Verschillende ontwerpbureaus gingen aan de slag en bedachten allerlei ideeën om het plein weer aanzien te geven. Buro Sant en Co ging er met de hoofdprijs vandoor en mocht het plein vorm geven. “Er is behoefte aan verbijzondering en een gedefinieerde plek waar de bijzondere dingen gebeuren: het brandpunt van de stad. Het plein de Heuvel krijgt deze rol”, aldus het ontwerpbureau.

Toch nog een beetje lindeboom

Dé lindeboom staat er niet meer. Toch werden nakomelingen van diezelfde boom in 2009 weer op de heringerichte Heuvel geplaatst. Het is niet het enige dat naar de iconische boom verwijst. De fontein is deels afgedekt door stalen platen. Daarin zien we het motief van een blad. Drie keer raden wat voor blad. Juist ja, dat van een lindeboom. Buro Sant en Co liet de fontein maar door Rots maatwerk. De fonteinen zijn weggewerkt door betongoten. Die zien we alleen niet, want de stalen platen bedekken dit.

Fontein staat uit

De fontein op de Heuvel is eventjes uitgezet om de horeca genoeg ruimte te geven voor een terras waarop je anderhalve meter kunt houden. Ook tijdens sommige evenementen staat de fontein uit. Dat is zo gefixt, want door het platte ontwerp is het makkelijk om er iets op te zetten.

Lees ook:

heuvel tilburg

Dit is waarom de Heuvel zo heet terwijl er geen heuvel te bekennen is

Huh, waarom heet de Heuvel zo terwijl we geen hobbel kunnen vinden op het hele plein? Eerder zochten...
Heuvelsekerk

Tilburgs mysterie: Standbeeld Willem II stond niet altijd op de Heuvel?!

Wat zijn we trots op het standbeeld van koning Willem II op de Heuvel. Het iconische beeld staat er ...
aanbiedingen

Tilburgs mysterie: hoe komt de Reeshof eigenlijk aan haar naam?

Als er een wijk is waar de meningen veel over verschillen dan is het wel de Reeshof. De ene Tilburge...

adv.