Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Wat voor hart bedoelen ze in de straatnaam Hart van Brabantlaan?

Door Rowie van der Vliet 25 januari 2020

Wie kent ‘m niet: de Hart van Brabantlaan? Reken maar dat je hier langs komt als je vanuit Tilburg-West naar de binnenstad rijdt. We vroegen ons af: waarom heet die weg eigenlijk zo? En naar wat voor hart in Hart van Brabantlaan wordt verwezen? 

De Hart van Brabantlaan noemen we zo sinds 1960. Het is de straat tussen de Spoorlaan, de Ringbaan-West en Professor Cobbenhagenlaan. Maar waar verwijst hart van Brabant naar? Bedoelen ze daarmee dat de straat het kloppende hart van Tilburg is? Of verwijst het juist naar de centrale ligging van de hele stad. Wie echt een fantasie heeft die snel op hol slaat, kan zelfs denken dat er een hart begraven ligt onder de grond. Dat zou spannend zijn! Of is het eerder een verwijzing naar alle kloppende harten die samenwonen in de Populierenflat, Berkenflat, Beukenflat enzovoorts? Of is er iets anders aan de hand?

Kloppend hart van Tilburg

Het kloppend hart van Tilburg kunnen we helaas afschrijven als antwoord. Al moeten we wel zeggen dat achter deze straat de nieuwste hotspot van de stad ligt: het Spoorpark. Dat kan natuurlijk nooit de reden zijn waarom de straat de Hart van Brabantlaan heet, want het park ging in 2019 pas open. Daarnaast is het adres van het Spoorpark Sint Ceciliastraat 1.

Centrale ligging

Als we zeggen dat hart in Hart van Brabantlaan verwijst naar de centrale ligging dan zitten we toch aardig in de buurt. Tilburg zelf wordt namelijk het hart van Brabant genoemd. Dit doen we sinds 1959. Dat komt door een tentoonstelling (eigenlijk ook een soort manifest) in het Leijpark, zo schrijft Ronald Peeters in zijn boek De straten van Tilburg. Het evenement ging over het werken en leven in Tilburg en had eigenlijk het doel om meer personeel voor Tilburgse zaken aan te trekken. Dat deed de organisatie door de centrale ligging van onze stad in de provincie Brabant naar voren te brengen.

Samenwerken

Tegenwoordig bedoelen we met Hart van Brabant echt niet alleen meer het manifest. Het is nu zelfs een regio waaronder de gemeentes Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk vallen. Wethouders en burgemeesters van alle gemeentes komen samen om dingen met elkaar te bespreken tijdens zogenoemde Hart van Brabantdagen, zo meldt de website van de regio. Ze overleggen over het algemeen bestuur, arbeidsparticipatie, economie, milieu & afval, maatschappelijke ontwikkeling & jeugd, jeugdgezondheidszorg, ruimtelijke ordening & volkshuisvesting, mobiliteit en fysiek. Het bezoekadres van de regio vinden we dan weer niet aan de Hart van Brabantlaan. Wél in Tilburg, op de tweede verdieping van gebouw 88 in de Spoorzone.

Lees ook:

heuvel tilburg

Dit is waarom de Heuvel zo heet terwijl er geen heuvel te bekennen is

Huh, waarom heet de Heuvel zo terwijl we geen hobbel kunnen vinden op het hele plein? Eerder zochten...
trein

Tilburgse mysteries: Zo komt Tilburg aan z’n naam

Heb jij je al eens afgevraagd hoe Tilburg eigenlijk aan zijn naam komt? Wij wel! Daarom doken wij de...
Villa Pastorie

Tilburgse mysteries: Wat is de langste straatnaam van Tilburg?

Burgemeester Letschertweg, Maarschalk Wavelsstraat, Beelaerts van Bloklandstraat, Laurent Janssensst...

adv.