Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat is het oudste café in Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 15 augustus 2020

Er zijn in Tilburg cafés die net de deuren openden of plekken waar je opa en oma al een biertje dronken. Maar hoe zit het dan met jouw overgrootouders en de ouders daarvan? Die gingen vast ook al naar het café in Tilburg. We zochten uit wat het oudste café in Tilburg is.

We duiken het Regionaal Archief van Tilburg in. Daar vinden we een ontwerp voor een koningsschild van Bartholomeus Mombers met een verwijzing naar een café, namelijk De Vos en De Craen. Huh, maar dat is toch het biercafé dat Café Hoegaarden verving? Dat klopt, maar in 1779 zat er ook al een café met de naam De Vos en De Craen in Tilburg. Barthomoleus was daar toen brouwer en tapper.

De oudste herberg

Brabants Dagblad meldt dat De Vos en De Craen eeuwen daarvoor al in Tilburg te vinden was. Het is de op een na oudste herberg van Tilburg en stond in 1506 op de hoek van de Heuvel met het Piusplein. Maar uh, wat is dan de oudste? Pierre van den Beek schrijft een artikel voor Stichting Cultureel Brabant (CuBra) en komt met het verlossende antwoord. De oudste herberg die we in de archieven tegenkomen is ‘In den Herdt’. De plek werd ook wel ’t Hert genoemd. De herberg had naast slaapplek en café nog een andere functie. Het was ook een soort gemeentehuis, waar veel administratieve gemeentezaken gebeurden. Herbergiers waren soms ook een schout, dat is soort een ambtenaar en agent in één.

Tekst loopt door na de foto.

De schild van Barthomoleus, bierbrouwer bij De Vos en de Craen. Foto: Regionaal Archief Tilburg

Veel herbergen op één plein

In den Herdt is sowieso tot 1820 een herberg gebleven. In de tussentijd kwamen er steeds meer herbergen bij, waaronder dus De Vos en De Craen. Op de plek waar nu de HEMA staat, dronken Tilburgers vroeger een biertje bij De Swaen. Het was een populaire naam voor een herberg, want er zouden nog veel meer zaken met die naam in de stad opduiken. Sommige zijn vast ouder dan de eerste vermeldingen in het archief, want de eerste melding van ‘De Swaen’ uit 1565 gaat over een verbouwing van de herberg. Ook de namen In de Wildeman (1533), De Drie Coninghen (1537) en De Roode Leeuw (1538) werden in het archief teruggevonden. Bijzonder: die stonden allemaal aan de Heuvel.

Het oudste nog bestaande café in Tilburg

Al deze cafés staan er niet meer, al is de nieuwe De Vos en De Craen natuurlijk een eerbetoon aan de tweede oudste herberg van Tilburg. Toch is er nog een café dat qua naam iets weg heeft van een van de oude herbergen. In dit geval gaat het om Het Dorstige Hert, dat toch een beetje doet denken aan In den Herdt. Ergens is dat wel toepasselijk, want Het Dorstige Hert aan de Bredaseweg is het oudste nog bestaande café van de stad. Het werd in 1903 geopend. Bijna 120 jaar later drink je er nog steeds een biertje.

Lees ook:

stadhuis

Mysterie: wie was Cees de Sloper en waarom sloopte hij zoveel in Tilburg?

Noem de naam van Cees de Sloper en bij sommige Tilburgers gaan de oren klapperen, terwijl anderen no...

Mysterie opgelost: daarom is Tilburg niet de hoofdstad van Brabant

Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Tilburg? Den Bosch ligt niet - zoals wij - netj...
Changzhou

Mysterie: Tilburg heeft een gigantische zusterstad in China en zo zit het

Tilburg is dikke vriendjes met de Chinese stad Changzhou. En dan hebben we het over een langdurige v...

adv.