Mysterie: wat is de betekenis van deze bordjes in Tilburg?
Typisch een gevalletje: het valt niet op, maar áls je ze eenmaal spot, zie je ze ineens overal: deze rechthoekige plaatjes met cijfers en letters erop. Wij waren benieuwd: wat is de functie van deze bordjes in Tilburg en hoe moeten we ze ontcijferen? We zochten het voor je uit!
Door heel Tilburg vind je deze plaatjes. Meestal kom je ze vooral tegen op muren en lantaarnpalen en loop je er zo langs. Maar wie er eens goed naar kijkt, ziet dat er een hoop (op het eerste oog onduidelijke) informatie op zo’n plaatje staat.
Aanwijsplaten
Aanwijsplaten, dat is de officiële naam van deze bordjes, zo lezen we op Wikipedia. De bordjes zijn bedoeld om snel brandkranen, riolering en toestellen in water, gas- en stadsverwarmingsleidingnetten te vinden. Op elk bordje staat een uniek identificatienummer, de diameter van de leiding en de locatie ten opzichte van het bordje. De plek van de kraan wordt aangegeven door de positie (in meters) ten opzichte van de T op het bordje. Het getal aan de voet van de T betekent x,x meter loodrecht gemeten vanaf het bord. De verschillende cijfers, letters en kleuren op de aanwijsplaten zijn er niet zonder reden. Zo kunnen hulpdiensten alles makkelijker onderscheiden en sneller vinden. De rode bordjes (soms met aanduiding B of BK) verwijzen naar brandkranen; de blauwe bordjes (met aanduiding A, AS of DL) naar afsluiters van de waterleiding.
Voorbeeld
Het bordje op de onderstaande foto is te vinden in de Pastoriestraat. Als we de kennis gebruiken die we zojuist hebben opgedaan, leren we dat dit bordje (rood) met een B staat voor een brandkraan. Het getal 110 staat voor de diameter van de waterleiding waar de brandkraan aan gekoppeld is en de 1,9 is 1,9 meter van het bordje af. Het is nog steeds altijd een beetje puzzelen, maar de hulpdiensten weten meteen waar ze moeten wezen. En daar gaat het om!

Locatie van aanwijsplaten
Er is ook een reden dat de platen bij voorkeur op lantaarnpalen of muren hangen. In Nederland bevinden veel brandkranen, in tegenstelling tot landen waar het niet zo koud is, zich ondergronds. Dat is gedaan zodat ze niet aangetast raken als het vriest. Om de brandkranen snel te kunnen vinden onder bijvoorbeeld een laag zand of sneeuw, hangen de plaatjes dus aan muren en lantaarnpalen. Eigenlijk heel logisch!
Mysterie opgelost!
Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!
Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens.
Lees ook:
Meer uit deze categorie
adv.