Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wat is de betekenis van deze bordjes in Tilburg?

Door Noah Godefroy 7 december 2019

Typisch een gevalletje: het valt niet op, maar áls je ze eenmaal spot, zie je ze ineens overal: deze rechthoekige plaatjes met cijfers en letters erop. Wij waren benieuwd: wat is de functie van deze bordjes in Tilburg en hoe moeten we ze ontcijferen? We zochten het voor je uit!

Door heel Tilburg vind je deze plaatjes. Meestal kom je ze vooral tegen op muren en lantaarnpalen en loop je er zo langs. Maar wie er eens goed naar kijkt, ziet dat er een hoop (op het eerste oog onduidelijke) informatie op zo’n plaatje staat.

Aanwijsplaten

Aanwijsplaten, dat is de officiële naam van deze bordjes, zo lezen we op Wikipedia. De bordjes zijn bedoeld om snel brandkranen, riolering en toestellen in water, gas- en stadsverwarmingsleidingnetten te vinden. Op elk bordje staat een uniek identificatienummer, de diameter van de leiding en de locatie ten opzichte van het bordje. De plek van de kraan wordt aangegeven door de positie (in meters) ten opzichte van de T op het bordje. Het getal aan de voet van de T betekent x,x meter loodrecht gemeten vanaf het bord. De verschillende cijfers, letters en kleuren op de aanwijsplaten zijn er niet zonder reden. Zo kunnen hulpdiensten alles makkelijker onderscheiden en sneller vinden. De rode bordjes (soms met aanduiding B of BK) verwijzen naar brandkranen; de blauwe bordjes (met aanduiding A, AS of DL) naar afsluiters van de waterleiding.

Voorbeeld

Het bordje op de onderstaande foto is te vinden in de Pastoriestraat. Als we de kennis gebruiken die we zojuist hebben opgedaan, leren we dat dit bordje (rood) met een B staat voor een brandkraan. Het getal 110 staat voor de diameter van de waterleiding waar de brandkraan aan gekoppeld is en de 1,9 is 1,9 meter van het bordje af. Het is nog steeds altijd een beetje puzzelen, maar de hulpdiensten weten meteen waar ze moeten wezen. En daar gaat het om!

Bordje Tilburg
Beeld: Indebuurt Tilburg

Locatie van aanwijsplaten

Er is ook een reden dat de platen bij voorkeur op lantaarnpalen of muren hangen. In Nederland bevinden veel brandkranen, in tegenstelling tot landen waar het niet zo koud is, zich ondergronds. Dat is gedaan zodat ze niet aangetast raken als het vriest. Om de brandkranen snel te kunnen vinden onder bijvoorbeeld een laag zand of sneeuw, hangen de plaatjes dus aan muren en lantaarnpalen. Eigenlijk heel logisch!

Mysterie opgelost!

Loop jij ook al tijden rond met een vraag waar je maar geen antwoord op kunt vinden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar wat we allemaal al opgelost hebben? Kijk hier maar eens.

Lees ook:

tilburg in het holst van de nacht

Tilburgs mysterie: wie doet ’s avonds de straatverlichting aan?

Het is zo vanzelfsprekend dat ’s avonds de lantaarnpalen aangaan. Maar wie doet de verlichting eigen...
Fietsen Heuvelstraat

Tilburgs mysterie: Hoe zit het eigenlijk met al die fietsers in de Heuvelstraat?

Het maakt niet uit wanneer je door de binnenstad loopt. Meestal spotten we mensen die fietsen door d...
De Juliana van Stolbergstraat

Tilburgs mysterie: Wie is eigenlijk Juliana van de Juliana van Stolbergstraat?

De Juliana van Stolbergstraat, wie kent hem niet? De straat in de binnenstad is een fijne route om v...

adv.