Mysterie: Wat doet die scanauto eigenlijk in de straten van Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 19 januari 2019

Is-ie je ook al opgevallen? Die grijze, opvallende Mazda met grote camera bovenop het dak en gele stickers aan de zijkant. Wij hebben ‘m al in de Tilburgse straten gespot. Wat doet dat ding hier?

Goede vraag… Het is in ieder geval niet die bekende Streetview-auto van Google. Ook geen nieuwe politiewagen die surveilleert. Maar wat dan wel? Een scanauto! En waar dient die dan voor?

De auto scant straks of je hebt betaald

Op de site van de gemeente lezen we dat de scanauto in gebieden rijdt waar betaald parkeren geldt. De wagen legt alle parkeerlocaties vast via de camera op het dak. Wat blijkt: de auto neemt het werk van parkeercontroleurs over. In augustus 2018 wist de gemeente ons nog het volgende te vertellen: “Vanaf het najaar worden de controles met een scanauto uitgevoerd die de kentekens van auto’s scant. Om ervoor te zorgen dat de scanauto straks de juiste gegevens heeft, wordt nu alvast het hele parkeergebied nauwkeurig in kaart gebracht. Zo worden alle parkeervakken en gebiedsgrenzen gescand.” Aha, momenteel is het dus zover. De scanauto legt nauwkeurig vast of iedereen wel betaalt voor een parkeerplaats in gebieden waar het niet gratis is.

Alles mooi digitaal

De scanauto is onderdeel van de digitalisering van de gemeente. Eerder werden de betaalautomaten al vervangen door digitale palen. Er zijn wel iets minder palen voor teruggezet. Eerder hadden we 178 automaten, nu nog maar 101. Maar dat is niet de grootste verandering. Sinds vorig jaar is parkeren in Tilburg veel veranderd. We hoeven alleen nog maar vijftig centjes te sparen voor een karretje in de supermarkt, want parkeren in de stad gaat nu digitaal. Je kunt alleen nog maar met pin of creditcard, of via een app betalen. Wel een voordeel: wanneer je met apps zoals Parkmobile geld overmaakt, betaal je alleen de werkelijke parkeertijd.

Bezoekers parkeren

Bovendien is de papieren parkeervergunning (die voor het raam in de auto hangt) vervangen door een digitale vergunning. Dat was geen reden tot paniek. De meeste parkeervergunningen in betaalde zones zijn gewoon overgezet. Sommige bezoekerskaarten zijn destijds wel komen te vervallen. In de stadswinkel in het centrum konden Tilburgers een nieuwe kaart aanvragen. We hopen dat dit helemaal gelukt is. Het zou toch heel zonde zijn als de scanauto nou net jouw bezoek een boete bezorgt.

Parkeren in opspraak

Eerder deze maand kwam het parkeren nog in opspraak. Enkele Tilburgers hadden de gemeente namelijk voor de rechter gesleept. Waarom? Ze vonden de parkeerboetes veel te hoog! Eigenlijk kon de rechtbank Zeeland-West-Brabant zich daar wel in vinden. De gemeente rekent namelijk altijd de prijs van een dagticket, €16,50, tijdens een naheffing. Dat is niet zo eerlijk voor bezoekers die onder een andere tariefzone, namelijk het uurtarief van €2,20, vallen.

Lees ook:

google streetview-auto

De Google Streetview-auto reed door Tilburg en dit is wat-ie zag

Heb je ‘m wel eens gezien? Google stuurt van tijd tot tijd zijn Streetview-auto door Tilburg. Dat be...
parkeren boete

Grote kans dat je teveel geld betaalde voor een parkeerboete in Tilburg

Baal je ook flink als een parkeerboete op de mat valt? In Tilburg schijnt het extra balen te zijn. E...
parkeerautomaten

Cash betalen bij de parkeerautomaten kan niet meer

Heb je ook weleens dat je de auto even snel kwijt moet in de stad, maar geen munten op zak hebt voor...

adv.