Wat doen die houten dozen op Station Tilburg?

Door Rowie van der Vliet 10 november 2018

Niet te missen: een soort van houten dozen op Station Tilburg. Ineens vinden we ze overal op het grootste station van de stad. Zowel op in stationspassage als op verschillende perrons. Superhandig om even op te leunen als je op de trein wacht. Maar waar zijn ze eigenlijk écht voor?

Een werknemer van NS moet lachen wanneer we hem naar die houten dozen vragen bij de servicedesk. “Ja, het lijken wel een beetje op houten dozen, maar ze hebben ook echt een doel.” De houten constructies zijn echt niet op een willekeurige plek overal op het station neergezet. Is het je al eens opgevallen dat ze om een paal heen staan? Daar is een heel goede reden voor!

Niet struikelen

“We zijn nu druk bezig om het dak te lakken. Het hout staat eigenlijk om bouten die de palen ondersteunen. We hebben dat er omheen gezet zodat mensen niet over bouten struikelen.” De houten constructies zijn dus geen dozen om bouwmaterialen in te stoppen. Deze liggen gewoon op het perron, soms zelfs in boodschappenkarretjes met een hek eromheen. Voor de bouwvakkers wel zo handig om zo snel bij de materialen te komen.

Kijk naar boven

Tja, het kroepoekdak (zoals het bijzondere dak in de volksmond wordt genoemd) schilder je niet zomaar. Om de werkzaamheden zo goed mogelijk te laten verlopen, is er zelfs een constructie op steigers gebouwd. Kijk maar eens naar boven als je op het perron staat. Dan zie je ineens een soort extra verdieping waar de schilders en bouwvakkers hun gang kunnen gaan.

Station Tilburg
Extra ‘verdieping’ onder het dak, de constructie met steigers waar schilders en bouwvakkers aan het dak werken Foto: indebuurt

Dag houten wanden

De houten do- uh wanden, blijven niet eeuwig op het station staan. “Nee, die gaan gewoon weer weg”, lacht de NS-medewerker. Op andere plekken op het station vinden we ze al niet meer. Als het goed is, zijn de werkzaamheden aan het dak in december 2018 klaar. In het nieuwe jaar lopen we dus geen houten constructies meer tegen het lijf.

Moeilijkste verbouwing ooit

De werkzaamheden aan het dak zijn zo makkelijk nog niet. Station Tilburg is een monumentaal pand, dus moet alles er precies hetzelfde uit komen te zien. Maar dat is soms best lastig. Een steentje verleggen waar eigenlijk asbest achter zit, is al in strijd met de regelgeving voor monumenten. Sontrop, het bedrijf achter de klus, noemt het zelfs de moeilijkste klus die ze ooit hebben gehad, zo meldt Brabants Dagblad. Het dak blijkt te steunen op vier pijlers die invloed hebben op het bouwwerk eronder. Fijn dat de houten constructies zo ietsjes meer steun bieden tijdens de werkzaamheden.

Nieuwe klusjes

In 2019 staan er weer nieuwe klusjes op de planning. Vanaf januari begint de bouw van een nieuwe fietsenstalling. Zo komt er meer plek om onze stalen ros op het station te stallen.

Mysterie opgelost!

Heb jij nog een Tilburgs mysterie? Je mag ons tippen en dan gaan we het voor je uitzoeken! Mail naar [email protected].

Lees ook:

trein

Hoe komt het station eigenlijk aan dat bijzondere ‘kroepoekdak’?

Als we denken aan bijzondere gebouwen in de stad dan komen we al snel bij station Tilburg uit. Dat k...
Tilburg Centraal Station

Mysterie: dit is waarom Tilburg geen Centraal Station heeft

Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom wij geen Tilburg Centraal hebben? We hebben wel een kroepoe...
Freddie de Roeck verbouwingen Spoorlaan

11 x dit had de gemeente ook kunnen doen met die 2,1 miljoen euro

Das balen zeg, het nieuwe busstation in Tilburg wordt zeker €2.1 miljoen duurder dan gepland. Een fo...

adv.