Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom zijn er in 2020 ineens zoveel muurschilderingen bijgekomen?

Door Rowie van der Vliet 5 december 2020

Wie graffiti nog steeds ziet als een slordig gespoten naam op een muurtje is in 2020 vast niet naar buiten geweest voor een ommetje. Street art vrolijkt de straten van Tilburg op. Alleen al dit jaar zijn er negen muurschilderingen bijgekomen. “Je bent nieuwsgierig naar wat er nu weer op een muur komt”, vertelt wethouder Mario Jacobs. 

Kijk voor de grap maar eens op Google Maps naar het parkeerterrein van de ALDI bij de Albert Heijn XL. Je ziet gewoon een wit muurtje. Niks meer en niks minder. In het echt ziet diezelfde plek er nu heel anders uit. Robin Nas schilderde er figuren uit de jaren tachtig in felle kleuren. “Je ziet de wagen van Ghostbusters, He-man. Afbeeldingen uit de jaren tachtig”, aldus de wethouder.

Opvallend veel nieuwe muurschilderingen

Muurschilderingen in Tilburg zijn niet nieuw. Al jaren poseren talloze mensen bij het huidige pand van Hall of Fame door de street art van Erik Veldmeijer. Toch zijn er in 2020 opvallend veel muurschilderingen bijgekomen. Waar het idee vroeger vaak van bedrijven kwam, is er nu een nieuwe opdrachtgever: de gemeente én buurtbewoners.

Tekst loopt door na de foto.

Bron: Gemeente Tilburg

Meehelpen met opruimen

Mario Jacobs legt uit hoe het idee ontstond. “Het is denk ik zo’n anderhalf jaar geleden dat wij als gemeente dachten: we moeten iets doen om de openbare ruimte mooier te maken om mensen verantwoordelijkheid te geven. Als zij trotser zijn op hun omgeving voelen zij zich meer verantwoordelijk en helpen ze mee met opruimen. Hoe kun je dat doen? We zijn dertien verschillende experimenten gestart, waaronder de muurschilderingen. Ik zag in Heerlen veel mooie muurschilderingen en toen dacht ik: dit kan ook in Tilburg. We krijgen heel positieve reacties.”

Buurtbewoners zelf

Mario legt uit dat de buurt bij elke muurschildering wordt betrokken. “Wij vinden het fijn als het initiatief van bewoners zelf komt. Mensen kunnen bij de gemeente plekken aandragen. Wij gaan dan eventueel in gesprek met de eigenaar van het pand. Buurtbewoners laten ook weten wat voor elementen ze in de muurschilderingen terug willen zien.”

Tekst loopt door na de foto.

Bron: Erik Veldmeijer
Bron: Erik Veldmeijer

Cadeautje voor de straat

Een jaar geleden ging Erik Veldmeijer ging aan de slag met de eerste muurschildering van het project en nam er daarna nog twee voor zijn rekening. Wanneer we Erik vragen hoe het is om zijn eigen muurschildering tegen te komen, moet hij lachen. “Toch wel grappig. Het is ook eervol. Ik heb toch zo’n grote ruimte in de stad mogen verfraaien.” Dat vindt Erik ook het gaafste eraan: “Het is van iedereen. Met een muurschildering geef je een cadeau aan de mensen op straat.”

Steeds een ander thema

Ook de kunstenaars Collin van der Sluijs, Robin Nas, Aziz Lessy, Stefan Thelen, Paul Watty en Eelco van den Berg gingen in hun eigen stijl los. Wethouder Mario: “Het is zo verschillend en dat is ook het leuke eraan, denk ik. Door de input uit wijken krijg je steeds een ander thema. Welke ik zelf het mooiste vind? Dat is toch Doornroosje van Stefan Thelen aan de Tjeuke Timmermansstraat. Het klinkt bijna technisch, maar ik vind het een gelaagd kunstwerk. Je ziet heel realistisch een uil en Doornroosje, maar er zit ook een abstract thema omheen. Je kunt er op twee manieren naar kijken. Het heeft bijna een 3D-effect.”

Tekst loopt door na de foto.

Wethouder Mario Jacobs met zijn favoriete muurschildering tot nu toe. Foto: Gemeente Tilburg

Razend enthousiast

Waar de gemeente vooral blij mee is: de reacties van buurtbewoners zijn razend enthousiast. “Het fleurt de buurt enorm op”, aldus Mario. Daarom is ook besloten om in 2021 60.000 euro te investeren in nog meer muurschilderingen. “De raad is met een motie gekomen, die zagen ook in dat het project succesvol is. Het college heeft die motie omarmt”, zegt de wethouder.

Helpt het?

Maar hélpt het ook? Doen de muurschilderingen wat ze moeten doen, namelijk zorgen voor een nettere wijk en het afvalprobleem in Tilburg terugdringen? “Het is nog net te vroeg om dat te zien. Wel horen we dat buurtbewoners vinden dat de omgeving er enorm op vooruitgaat. Het feit is dat heel veel mensen in Tilburg zich nu melden voor een muurschildering. Dat is een goed teken en ik ben blij dat we door kunnen gaan.”

Lees ook:

8 x deze muurschilderingen zijn er allemaal bijgekomen in 2020

De gemeente Tilburg is het afgelopen jaar aan de slag geweest met het muurschilderingenexperiment om...

Coronaproof uitje: spot de allernieuwste muurschildering in Tilburg

Bijna weekend! Tijd om van die bureaustoel af te komen en leuke dingen te doen. We hebben weer een t...

Tilburg krijgt nog meer muurschilderingen: ‘Positief ontvangen door Tilburgers’

In de begroting voor 2021 staat het zwart op wit: de gemeente heeft €60.000 gereserveerd voor muursc...

adv.