Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom we dit gebouw ook wel de Vogelkooikes noemen

Door Rowie van der Vliet 9 mei 2020

In Tilburg hebben we vogelkooitjes op grote hoogte. En dan hebben we het niet over huisjes waar vogels even kunnen uitrusten. In de volksmond noemen we appartementencomplex de StadsHeer de Vogelkooikes. Waarom eigenlijk?

De bouw van de StadsHeer begon in 2005. In 2007 was het zover. De tweede grootste woontoren van Tilburg was helemaal af. Het werd in totaal 101 meter hoog. Voor de beeldvorming: de Westpoint is 142 meter hoog en natuurlijk de hoogste woontoren van Tilburg. Het appartementencomplex StadsHeer is gemaakt van beton en telt in totaal 31 verdiepingen.

Tekst loopt door na de foto.

Binnenkijken bij StadsHeer
Uitzicht vanuit StadsHeer Foto: indebuurt

Prachtig uitzicht

Altijd al willen weten hoe een vogel de wereld beleeft? In de StadsHeer krijg je op de hoogste verdiepingen een klein inkijkje in het leven van een vogel. Letterlijk, want je kijkt van grote hoogte uit op de stad en daarbuiten. Zo kun je alle seizoenen op een unieke manier beleven. Je ziet de herfstbomen of de eerste sneeuw van bovenaf. En als het niet te bewolkt is, zie je nog veel meer dan alleen onze stad.

LEGO-stenen

In de StadsHeer vind je een mix van kantoorpanden en appartementen. Het bouwen van een verdieping met kantoren duurde zo’n twee weken. Per verdieping met appartementen werd maximaal een week gewerkt. Er zijn zes verdiepingen met kantoren en 25 lagen met appartementen. Als het bouwen van een appartement je stiekem nog steeds doet denken aan LEGO-stenen, dat snappen we hier best. De betonblokken zijn op elkaar geplaatst met een soort sandwichmethode.

Vogelkooikes

Maar die manier van bouwen was nou niet per se waar Tilburgers met verbazing naar keken. Nee, dat begon toen de bekende balkonnetjes tevoorschijn kwamen. Nondeju, dat zijn net vogelkooikes! De bedenker van het appartementencomplex EGM-architecten gaf elk appartement zo’n serre. Dan kun je met een chique naam komen als StadsHeer (geschreven met dubbele hoofdletter om een luxegevoel mee te geven), maar het haalde niet veel uit. Al voordat de StadsHeer klaar was, noemden Tilburgers het gebouw de Vogelkooikes.

Vast aan bijnaam

De naam komt dus niet van een bijzondere vogel die een nestje bouwde op de StadsHeer. Het heeft ook niks te maken met bewoners die bijvoorbeeld massaal vogelhuisjes en voer zouden ophangen voor de gevleugelde vrienden. De oorsprong van de bijnaam is volledig te danken aan de fantasie van Tilburgers. Tijdens de bouw zagen wij er Vogelkooikes in en dat is altijd zo gebleven. Zelfs na meer dan tien jaar zit het appartementencomplex vast aan zijn bijnaam.

Duurdere appartementen

Het is bijzonder dat het gebouw er überhaupt staat. Brabants Dagblad schreef in 2004 dat de bouw van een woningproject meestal begint als er al zestig procent verkocht is. Dat was bij de StadsHeer echt niet het geval. Toch begon het bouwen nadat investeerder de Amsterdamse Amvest erbij was gehaald. Er zou veel behoefte zijn aan duurdere appartementen in de Tilburgse binnenstad. De huurprijs ligt rond de duizend euro.

Geen luxepaardje

Inmiddels is de StadsHeer goed bewoond, maar staat het gebouw niet echt bekend als luxepaardje. Waar er in het begin nog een vestiging van Auberge du Bonheur inzat, staat het bij Tilburgers gewoon bekend als de Vogelkooikes. In 2018 namen we zelf een kijkje bij twee bewoners, Kay van der Zwan en Yvonne Beurskens. Zij gaven aan er langs te fietsen en nooit te denken dat ze hier ooit zouden wonen. Waarom het nu toch zo fijn is? Het uitzicht!

Binnenkijken bij StadsHeer

Binnenkijken bij Kay en Yvonne in de StadsHeer: ‘Het uitzicht is zo mooi!’

Hoe is het om in het tweede hoogste gebouw van Tilburg te wonen? Wij gaan langs bij Kay van der Zwan...

Tilburgs mysterie: waarom ligt er een tegel met ‘Gevangenen bevrijden’ bij de Heikese Kerk?

Misschien heb je het weleens gezien op de terugweg van de kroegentocht in de Stadhuisstraat of tijde...
aanbiedingen

Tilburgs mysterie: hoe komt de Reeshof eigenlijk aan haar naam?

Als er een wijk is waar de meningen veel over verschillen dan is het wel de Reeshof. De ene Tilburge...

adv.