Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom was er vroeger een Tilburgse flat waar alleen vrijgezellen woonden?

Door Rowie van der Vliet 10 oktober 2020

All the single ladies, all the single ladies. De Vrijgezellenflat in Tilburg gaf vroeger een plek aan Tilburgse mannen en vrouwen die geen ring om hun vinger droegen. In een flat aan de Trouwlaan woonden alleen maar vrijgezellen. Hoe is dit ontstaan? We zochten het uit.

De flat heette niet echt Vrijgezellenflat, maar werd door veel Tilburgers zo genoemd. Het appartementencomplex had de naam Bonne Auberge. Dit is Frans voor goede herberg of (iets vrijer vertaald) verblijfplaats. De eerste bewoners verhuisden hier naartoe vanaf 1961. En ja, écht iedereen die er woonde was single.

Vrijgezellenflat

Het idee van de Vrijgezellenflat kwam van Kees Kosters. Wiki Midden-Brabant vermeldt in haar archief dat hij dit idee bedacht omdat hij als alleenstaande steeds moest verhuizen. Als single Tilburger koop je nu ook niet zo snel een huis om in je eentje te wonen bij een gemiddeld loon, maar toen was het aanbod nog veel kleiner. Nu zijn er genoeg singles met een eigen woning, van studentenkamers en studio’s tot huizen. Dat was in de jaren vijftig wel anders.

Alleen welkom in pensions en hospita

Kees werkte als reclameman en decorateur bij de V&D in de Heuvelstraat. Hij was gek op de stad en maakte vaak illustraties van bekende plekken, zo meldt de website Geheugen van Tilburg. De prenten werden zelfs als souvenir verkocht bij de VVV. Zijn stad Tilburg achterlaten was geen optie. Maar als single mocht Kees eigenlijk alleen in pensions en hospita wonen. Dan kunnen we ons voorstellen dat je gaat dromen van een woonplek waar je omringd bent met mede-singles.

Ondergedoken

Kees was wel iets gewend als het ging om bijzondere woonsituaties. Hij groeide op in Rotterdam, maar kwam al voor de oorlog naar Tilburg, zo meldt een ander artikel van het Geheugen van Tilburg. Hij zat een tijd ondergedoken bij boerenmensen de trappisten van Koningshoeven, maar later trok bij in bij de familie van een oude studievriend, Jan Oomen. Kees zou nog ondergedoken zitten tot na de bevrijding en zwierf daarna van het ene pension naar het andere.

Tekst loopt door na de foto.

Vrijgezellenflat
Foto: Google Maps

Toestemming vragen

Een vrijgezellenflat is in onze tijd bijzonder, maar vroeger misschien nog wel specialer. Kees kon niet zomaar aan de slag met het uitvoeren van zijn plan. De burgemeester en bisschop moesten eerst toestemming geven. Dat lukte en toen kon de bouw beginnen. De flat telde 52 etalagewoningen, 26 garages, vier fietsparkeerplekken en zelfs vijf winkels, aldus het Regionaal Archief Tilburg.

1500 singles

Maar liefst 1500 vrijgezelle Tilburgers wilden er komen wonen. Allemaal zagen ze een oproep voor de ongewone woonplaats en dachten ze: dit wil ik. Een hoop singles vielen dan ook buiten de boot. De eerste bewoners waren 13 mannen en 35 vrouwen. Uiteraard was Kees een van de eerste bewoners. De huur bedroeg toen 95 gulden. Dat is omgerekend zo’n €43,11. Dit lijkt spotgoedkoop, maar daar komt natuurlijk wel bij kijken dat mensen toen een veel lager bedrag op hun salarisstrookje hadden staan. De flat staat nog steeds op de hoek met de Oerlesestraat, maar er wonen niet alleen vrijgezellen meer.

Lees ook:

Tilburgse vrijgezellen

Ilona startte een Facebookgroep voor Tilburgse vrijgezellen: ‘Al 460 leden’

Een Facebookgroep voor Tilburgse vrijgezellen: het idee kwam bij Ilona op toen het coronavirus het d...

Vrijgezel Manon: ‘Ik heb nog nooit écht een dating experience gehad’

Heb jij de beste openingszin, ben je al met heel tinderend Tilburg op date geweest of krijg je al kr...

Vrijgezel Pip: ‘Ik ben single sinds de intelligente lockdown’

Heb jij de beste openingszin, ben je al met heel tinderend Tilburg op date geweest of krijg je al kr...

adv.