Mysterie: dit is waarom er overal in Tilburg zwarte kabels over de weg liggen
Het is je vast weleens opgevallen: de zwarte kabels op de weg waar je overheen rijdt of fietst. Ze liggen...
Een reusachtige rits ligt al sinds de opening in het Spoorpark. Met vrienden afspreken in het park? Dan is het superhandig om op de meest herkenbare plek af te spreken: bij de rits. We zochten uit wat het verhaal achter het keigrote kunstwerk is.
De reusachtige rits bij de ingang van het Spoorpark heet ook gewoon De Rits. Het is een kunstwerk van Marieke Vromans. Toen het Spoorpark werd aangelegd konden Tilburgers hun ideeën voor de plek indienen. Marieke deed dit, maar ze was zeker niet de enige. In totaal stond de teller op 82 plannen. Daaruit zijn acht ‘kwartiermakers’ gekozen die hun visie ook echt tot leven zagen komen.
Marieke koos ervoor om een keigrote rits te maken. Als we zeggen keigroot dan bedoelen we ook echt reusachtig. De afmetingen zijn: 80 x 25 x 4 meter. Die tachtig meter zit hem in de ’tanden’ van de rits, de kleine blokjes rondom het watertje waar je op kunt zitten. Tijdens een warme zomer heeft ze flink lopen zwoegen op het beeld. Het is gemaakt van PIR schuim, dat wordt vaak als isolatiemiddel gebruikt, zo legt ze uit op haar blog. Het schuim verharde ze weer met composiet, een materiaal dat gemaakt is uit kunststoffen met veel vezels. Ze werkte ook met staal. Zo krijgt de rits het rauwe uiterlijk. Leuk feitje: Marieke had de rits aan het einde van de zomer in 2018 al af. Het kunstwerk is gelijk ingepakt. Je begrijpt dat hier een museumkist van formaat XXL voor nodig was.
Tekst loopt door na de video.
Hoe kwam Marieke eigenlijk op het idee om een rits neer te zetten? Het begon allemaal met een gevoel, bijna een wens voor het park. Ze lichtte het toe in haar openingsspeech op de onthulling van het Spoorpark. “Wat nou als we de stad kunnen openritsen en dat wat eronder zit, die levenslust, die wil om te groeien bloot leggen en de ruimte geven. Wat zou er dan gebeuren?” Marieke is gefascineerd door details in de stad, zoals een plantje dat groeit uit de scheur in een stoeptegel. “Daar waar de stad wordt opengeritst verschijnt groen”, ligt ze toe in wijkkrant De Noordhoek.
De Rits staat ook voor het textielverleden in Tilburg. Die hoeven we vast niet uit te leggen. Zo’n rits vinden we vaak aan kledingstukken zoals jeans (goh). Maar het is óók een subtiele throwback naar het Bels lijntje, het spoor dat naar Turnhout liep en tussen Breda en Tilburg ‘geritst’ zat.
Tekst loopt door na de foto.
Waar de trein toen voor verbinding zorgde, doet De Rits dat ook op haar eigen manier. “De Rits opent de stad en brengt mensen samen”, aldus Marieke. Letterlijk, want het is dé ontmoetingsplek van het Spoorpark. In de zomer spotte je regelmatig mensen die zaten te chillen op het beeld. Daar valt nog wel ietsjes meer over te zeggen: op het beeld zelf klimmen mag niet. We zagen een sticker op de zijkant van De Rits. Het klimmen en klauteren op het beeld is namelijk niet superveilig. Ach, we klimmen en klauteren wel op de Kempentoren.
In onze gids
Populaire rubrieken