Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom komt er muziek uit dit stoplicht?

Door Gwyneth Oomens 19 september 2020

Fiets je weleens langs het kruispunt op de Noordhoekring? Dan heb je vast weleens muziek uit een stoplicht horen komen. We vragen ons dus dit keer af: waarom staat er toch een muziekmakend stoplicht? 

Hoewel er vrolijke muziek uit het stoplicht komt, zit er een treurig verhaal achter. De 13-jarige Tommy-Boy fietste namelijk op 22 augustus 2015 in Hilversum naar zijn atletiektraining. Hij was tijdens het fietsen druk bezig met de muziek op zijn telefoon en werd geschept door een auto. Later die dag overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het liedje dat hij luisterde op het moment van de aanrijding was het nummer Butterflies van dj Tiësto.

Telefoonverbod

Na de dood van Tommy-Boy maakte zijn vader, Michael Kulkens, er een missie van om aandacht te vragen over verkeersveiligheid en telefoongebruik. Hij begon met het pleiten voor een telefoonverbod op de fiets. En met succes: op 1 juli 2019 ging het verbod in. Fietsers die nu worden betrapt met een telefoon in de hand riskeren een boete van maar liefst 95 euro. Dat geld wil je toch liever aan iets anders uitbesteden.

TButterfly

De vader van Tommy-Boy is zich bewust van het feit dat er niemand anders is die de fout is ingegaan. “Mijn zoon is verantwoordelijk. Als hij had opgelet, was hij niet aangereden. Nee, ik ben niet boos. Ik ben blij dat Tommy-Boy in dertien jaar voor wel 88 jaar aan leuke dingen heeft beleefd”, vertelt Michael Kulkens aan het Parool in 2019. Er werd ook een stichting opgezet genaamd ‘TButterfly’ die zich inzet om kinderen en ouders bewust te maken van de gevaren van het gebruik van een smartphone in het verkeer. De naam van de stichting is een combinatie van de T van Tommy-Boy en het nummer Butterflies. De stichting verzorgt ook voorlichtingen op school.

Stoplichtknop indrukken

Sinds 11 april 2019 staat er dus in Tilburg een ‘Play Attention’ stoplicht. Het is speciaal ontwikkeld om fietsers te waarschuwen hun smartphone niet te gebruiken tijdens het fietsen. Voorheen kon je als fietser de stoplichtknop indrukken en werd er een ander liedje afgespeeld uit de Spotify playlist van Tommy-Boy. Op het moment is dat concept veranderd naar een verkeerslicht waar muziek uit komt. Toch leuk als je lang staat te wachten voor het verkeer!

Indrukwekkend

Veel fietsers vinden het verhaal achter het muziekmakende stoplicht indrukwekkend. De actie past, volgens de Tilburgse verkeerswethouder Mario Jacobs, in het streven om het aantal verkeersdoden in de gemeente naar nul te brengen. In Nederland hangen inmiddels acht ‘Play Attention’ verkeerslichten. Wie weet zie je dus ook in andere steden een muziekmakend stoplicht! Wij van indebuurt gaan in ieder geval voortaan letten op ons telefoongebruik tijdens het fietsen. Hoe zit het bij jou?

Lees ook:

La Trappe

Mysterie: waarom gingen monniken La Trappe-bier brouwen?

La Trappe-bier is wereldwijd bekend. Het bier staat door heel Nederland bij cafés op de bierkaart en...

Mysterie: dit is waarom er cijfers staan op een verkeerslicht

Mysterie: wat is het oudste café in Tilburg?

Mysterie: wie was Cees de Sloper en waarom sloopte hij zoveel in Tilburg?

Mysterie opgelost: daarom is Tilburg niet de hoofdstad van Brabant

Meer over

Mysteries

adv.