Mysterie: waarom hebben we een stoplicht met een plassend poppetje?

Door Emma Koevoets 9 februari 2019

Aan het Piusplein, bij de Spoorzone en op andere plekken in de stad hebben we sinds een tijdje een stoplicht met een plassend poppetje! Als het stoplicht rood is, piest het poppetje in z’n kruik en springt het stoplicht op groen, dan zie je ‘m nog met de kruik in z’n hand staan. Hoe is dat zeikende poppetje dan in een verkeerslicht terechtgekomen? 

Dit poppetje stelt natuurlijk een Kruikenzeiker voor! Het is alweer een tijdje geleden dat het nieuwe Kruikenzeikerstoplicht onthuld werd. Het is de bedoeling dat er nog tientallen meer verspreid door Tilburg komen. Wil je zo’n leuk Kruikenzeikerstoplicht bij jou in de buurt? Dan moet je even samen met je buurtbewoners zo ongeveer €850,- bij elkaar leggen. Dat is wat het kost om er een te laten maken.

Verbindend kunstwerk

Voor zo’n mooi verkeerslichtexemplaar kun je je melden bij kunstenares Marieke Vromans, die eerder onder andere kunstwerk Hier Leg Ik Aan bij appartementengebouw de Stadsheer in de Piushaven had ontworpen. De echte bedenker van het stoplicht is de Tilburgse Irene Vermeulen, die in Utrecht communicatiewetenschappen studeerde, toen ze daar de Nijntje-stoplichten zag. Ze vertelde haar moeder hoe leuk het haar leek als Tilburg ook haar eigen, kenmerkende stoplichtpoppetje had. Irene’s moeder had het daar over met Marieke Vromans en zo geschiedde. Marieke wilde niet alleen een kunstwerk maken, ze wilde met dit stoplicht mensen ook verbinden. En dat is haar gelukt, want veel mensen die het stoplicht opmerken, hebben het er samen over.

Het groene Kruikenzeikertje. Foto: indebuurt

Geschiedenis

Het woord ‘kruikenzeiker’ komt voort uit het textielverleden van Tilburg. Vroeger werd er namelijk urine gebruikt bij het verwerken van wol. Bedorven urine helpt bijvoorbeeld verf makkelijk over wol te laten glijden. Fijn om te weten hè? Tegenwoordig worden er voor onze kleding gewoon chemicaliën gebruikt. Vroeger betaalde de textielfabriek betaalde de arbeiders die hun pies kwamen inleveren. De arbeiders leverden hun ‘zeik’ in kruiken. Dus zo komen we aan die naam, ook al hoeven we al best wel lang onze blaas niet meer in een kruik te legen. “Kruikenzeiker is een geuzennaam die tijdens carnaval met trots wordt gedragen”, zei Marieke Vromans al eerder tegen het Brabants Dagblad. Ook buiten de carnavalsperiode mogen Tilburgers trots zijn op hun stad, vindt de kunstenares.

Trend

In steeds meer steden zie je aanpassingen op de poppetjes die in verkeerslichten verschijnen. Bijvoorbeeld in Oss springt er een ossenkop op groen en rood. In Wenen en in Utrecht heb je een homovriendelijk stoplicht waar je twee mannetjes of vrouwtjes met een hartje tussen hen in ziet lopen met groen licht en ziet wachten met rood licht. Groningen heeft haar eigen 050-stoplicht en Berlijn heeft haar kenmerkende stoplichtfiguurtje. Ons prachtige Tilburg kon dus niet achterblijven. Onze Kruikenzeiker staat symbool voor een stukje geschiedenis van onze stad.

Lees ook:

Bibliotheek in Tilburg

Mysterie: wat komt er in het oude pand van de bieb?

De Bibliotheek LocHal is alweer even geopend. Ondertussen staat het oude bibliotheekgebouw aan het K...
scanauto

Mysterie: Wat doet die scanauto eigenlijk in de straten van Tilburg?

Is-ie je ook al opgevallen? Die grijze, opvallende Mazda met grote camera bovenop het dak en gele st...

Mysterie: wat gaat er met de Emmapassage gebeuren?

De Action in de stad gaat weg, winkel Norah verhuist naar het Wagnerplein en Comme Ça sloot al eerde...
  • Wil jij een 'Nieuw in Tilburg' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Tilburg.

adv.