Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waarom gingen monniken La Trappe-bier brouwen?

Door Rowie van der Vliet 29 augustus 2020

La Trappe-bier is wereldwijd bekend. Het bier staat door heel Nederland bij cafés op de bierkaart en is zelfs te koop in de supermarkt. We vragen ons af: waarom gingen monniken La Trappe-bier brouwen?

La Trappe is meer dan speciaalbier uit de buurt. Het draagt de naam trappistenbier omdat monniken begonnen met het brouwen van dit bier. Lange tijd was La Trappe zelfs het enige trappistenbier van Nederland, maar in 2013 kwam daar Zundert Trappist bij.

La Trappe-bier

In Berkel-Enschot wordt er in Koningshoeven al heel wat langer bier gebrouwen. Het begon allemaal in 1884 toen de trappistenbrouwerij werd opgericht. Tot de dag van vandaag wordt bij Koningshoeven nog steeds La Trappe-bier gemaakt. Indrukwekkend!

De Schaapskooi

We gaan nog net iets verder terug in de tijd naar het ontstaan van Koningshoeven. De Stichting Abdij O.L.V. van Koningshoeven werd in 1881 opgericht, zo meldt La Trappe. Aha, daarmee hebben we gelijk een verklaring voor de Franse naam van het bier te pakken. Franse trappistenmonniken vonden een toevluchtsoord op een stukje heide in Berkel-Enschot. Ze waren onderdeel van de orde Soligny-La-Trappe. Er waren hoeven en een schaapskooi, die verbouwd werd tot klooster. Het gebied werd Koningshoeven genoemd, als eerbetoon aan de vorige eigenaar: Koning Willem II. In omgeving Tilburg stond de bierbrouwerij jarenlang bekend als De Schaapskooi.

Tekst loopt door onder de foto.

abdij koningshoeven
Foto: Abdij Koningshoeven

Zelfvoorzienend

De eerste mis vond plaats op 5 maart 1881. Drie jaar later was het tijd voor de volgende stap: het opbouwen van de trappistenboerderij. De monniken zochten namelijk een manier om zelfvoorzienend te worden. Ze leefden volgens een van de belangrijkste kloosterregels van Benedictus van Nursia, samengevat als Ora et labora, aldus Regionaal Archief Tilburg. Ora staat voor spiritualiteit en labora betekent het aardse leven, waaronder ook werken valt. De monniken geloven dat beide dingen in evenwicht moeten zijn. Ze zochten een bron van inkomsten om zelfvoorzienend te zijn, maar wilden tegelijkertijd hun plicht voor liefdadigheid uitvoeren. Dat doen ze nog steeds door een percentage van de opbrengst te schenken aan goede doelen.

Nieuwe abdij

De trappistenbrouwerij bleek een gouden zet. De opbrengst was genoeg voor de opbouw van een nieuwe abdij. Dit is het gebouw dat we nu kennen als Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Natuurlijk is het in de jaren daarna wel uitgebreid. Zo kwam er een machine die in 1936 al 6000 flesjes per uur kon bottelen. In 1989 werd de brouwerij gemoderniseerd en in 2008 kwam er een proeflokaal: in de vorm van een schaapskooi.

Bekende bieren

De bieren waar La Trappe nu bekend om staat, zijn door de jaren heen ontwikkeld. De eerste was La Trappe Blond in 1928. De jaren tachtig stonden in het teken van het ontstaan van de Dubbel en Tripel. In 1991 kwam daar het sterkste bier van La Trappe bij: de Quadrupel.

Samenwerken

De bierbrouwerij ging in 1999 de samenwerking aan met Bavaria uit Lieshout. Een zelfstandige dochteronderneming van dit biermerk huurt de gebouwen in de abdij. Het bier wordt nog altijd in opdracht én onder toezicht van de trappisten gebrouwen. Trappistenbier mag namelijk alleen zo heten als het echt in een trappistenklooster gemaakt wordt en als monniken bij het productieproces betrokken zijn.

Lees ook:

T DRINKS

7 x zo haal je supermakkelijk lokaal speciaalbier in huis

Juist in deze tijd is het goed om Tilburgse ondernemers te steunen. Hou jij een vrijdagmiddagborrel ...
KraftBier BANK15

Cheers! 11 x Tilburgse speciaalbiertjes die je geproefd moet hebben

Op een relaxte dag of na een avondje hard werken gaat een lekker biertje er wel in. Kies je dan voor...
KraftBier

Rob van KraftBier blijft positief: ‘Te makkelijk om nu te zeggen: het is kut’

Rob van den Meijdenberg brouwde in 2014 nog biertjes met vrienden in een flat op twaalf hoog. In 201...

adv.