Mysterie: dit is waarom Tilburg zoveel Mariategels heeft
Als je er op gaat letten, zie je er heel veel in Tilburg: terracotta tegels waar de Heilige Maagd Maria…
Tilburgers kennen Den Ophef als de brug die je oversteekt als je vanuit de Piushaven naar de wijk Fatima wil (of andersom). Wrang genoeg lijkt de naam van de brug goed gekozen: de brug kost veel meer dan gedacht en dat zorgt voor… jawel, ophef.
In 2013 werd de brug over de Piushaven opgeleverd. Het is een ontwerp van de Eindhovense kunstenaar John Körmeling. In het contragewicht van Den Ophef zit een lichtkunstwerk. Een ander kunstwerk dat ontwerper Körmeling in Tilburg heeft ontworpen is het draaiend huis op de Hasseltrotonde. Ook deze creatie levert bij Tilburgers veel discussie op.
De naam ‘Den Ophef’ kwam niet toevallig tot stand. Tilburgers kozen deze namelijk zelf! De gemeente hield in 2013 een verkiezing over hoe de brug zou moeten gaan heten, meldt het Brabants Dagblad. Een meerderheid koos voor Den Ophef. Waarom? De bouw van de brug was bijna een jaar vertraagd en de kosten waren bijna zes ton hoger. Daarnaast verwijst de naam naar hoe de brug opent. Twee keer ‘ophef’ dus.
De brug blijkt al in 2018 de eerste gebreken te hebben, meldt Omroep Brabant. Toen werden er lekkages in de kokerbalken gevonden. Die lekkages zijn nog niet verholpen. In de zomer van 2021 kwam er een nieuw probleem aan het licht: bij warm weer zet een brug altijd een klein beetje uit en bij koude temperaturen krimpt het een beetje. En wat bleek: de brug heeft niet genoeg ruimte om uit te zetten. Daarnaast blijkt in 2022 volgens een woordvoerder van de gemeente dat de wringkrachten bij het openen en sluiten van de brug leiden tot schade.
Alles bij elkaar zou het ongeveer 900.000 euro kosten om deze gebreken te repareren. Dit bedrag is volgens een woordvoerder van Gemeente Tilburg hoger uitgevallen: 1,2 miljoen euro. Dit is het gevolg van ‘sterk stijgende prijsstijgingen (door onder andere hoge grondstof- en/of staalprijzen).’ De woordvoerder laat weten: “Ook het scenario van het vervangen van de brug is onderzocht. Deze kosten werden geschat op vier tot vijf miljoen euro. Daarom is er gekozen om de brug te repareren.” Deze reparatie begint in het nieuwe jaar en duurt nog tot april 2023, meldt het Brabants Dagblad.
Hoe kan een brug van nog geen tien jaar oud al zoveel gebreken hebben? Volgens de Raad van Arbitrage kan ‘de gemeente verwijten worden gemaakt in haar rol als eindverantwoordelijke’, aldus de woordvoerder. Maar: “Daarbij speelt een rol dat de gemeente de directievoering heeft uitbesteed aan een technisch bureau (Hollandia Services B.V., red.)”
Dus, is de gemeente Tilburg nog wel blij met de brug? De woordvoerder: “Den Ophef is een markant, bijzonder kunstwerk en voorziet in een belangrijke verkeersverbinding en goede bereikbaarheid voor de pleziervaart.” Maar met de hoge kosten van de brug is de gemeente minder blij: “We vinden het een tegenvaller dat een brug zo jong als Den Ophef al zulke reparaties nodig hebt. Mits deze noodzakelijke reparaties en aanpassingen goed worden uitgevoerd, zou de brug zo’n tachtig jaar mee moeten kunnen.”
Bronnen: Tilburgers.nl, Omroep Brabant.
In onze gids
Populaire rubrieken