Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: hier in Tilburg woonden voor het eerst mensen

Door Rowie van der Vliet 30 mei 2020

Tilburg gaat langer mee dan je zou denken. Natuurlijk was het vroeger geen stad, maar zelfs in de oude steentijd hadden we al ‘Tilburgers’. 

Volgens archeologen was een deel van Tilburg zelfs al bewoond in 9900 voor Christus. Dit was tijdens de zogenoemde Allerödperiode. Het was het laatste gedeelte van de allerlaatste ijstijd die we hadden toen de aarde alweer begon op te warmen, zo lezen we op het platform Tijdmachine Tilburg. Dat is een initiatief van Regionaal Archief Tilburg en het Stadsmuseum.

9900 voor Christus

Doordat het weer warmer werd, kregen planten en bomen de kans te groeien. Zo ontstond er een bos met berken en dennen. De inwerking van de planten zorgde voor een vuilgrijze laag in de bodem. We noemen dit nu de Laag van Usselo. Deze bodem is in de regio alleen gesignaleerd in Dongen en ook ergens in Tilburg! In onze stad gaat het over industrieterrein Kraaiven. In de jaren zeventig werd hier tijdens opgravingen bewijs gevonden dat er ooit mensen leefden. Er werden vuurstenen werktuigen gevonden. Dit zijn de oudste sporen van menselijke bewoning. De werktuigen komen uit circa 9900-9100 voor Christus.

Waldemar bedankt!

“Het was in 1957 de Tilburgse frater Waldemar Donders, die onze mesolithicumconcentraties [uit de periode na de laatste ijstijd, red.] nabij het voormalige Kraaiven aan de noordkant van onze stad op het huidige industrieterrein als de tastbare sporen van de prehistorische Tilburgers ontdekte. Dat zijn dan door mensenhand vervaardigde stenen voorwerpen en werktuigjes. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek, het Instituut voor Prae- en Protohistorie van de universiteit van Amsterdam en het Biologisch Archeologisch Instituut te Groningen bevestigden, dat men in onze stad inderdaad te maken heeft met de grootste mesolithische vindplaats van Nederland”, lezen we in een krantenartikel van Het Nieuwsblad van het Zuiden uit 1972.

Zompig moeras

Het gebied waar de ‘Tilburgers’ toen woonden was een zompig moeras. Leuk feitje: in die tijd stond de provincie Zeeland nog volledig onder water. Of je kunt zeggen dat de mensen toen in Tilburg woonden, ligt er ook maar net aan hoe je het interpreteert. Het duurde letterlijk millennia voordat we ook maar iets in de geschiedenisboeken zagen dat lijkt op de naam Tilburg. Pas in 709 na Christus komt de naam Tilliburgis voor op een overdrachtsakte. Daarmee werd het gebied tussen Oisterwijk en Gilze-Rijen bedoeld. Dat valt te vergelijken met De Kempen. Hier hadden we allemaal kleine nederzettingen, die we ook wel buurtschappen noemden.

Nog lang geen stad

Over de naam Tilliburgis zijn verschillende theorieën. Tilli staat in het Latijns voor nieuw verworven land en burgis is burcht. Maar volgens anderen is Tilburg een verwijzing naar de vroegere burcht Ter Borch in Oisterwijk. En die mensen woonden ook niet in de stad Tilburg. We kregen pas in 1809 stadsrechten.

Lees ook:

Tilburgse vlag

Mysterie: Tilburg is jarig! Hoe is onze stad eigenlijk ontstaan?

Er is er een jarig, hoera, hoera! Dat kun je wel zien, dat zijn wij... Je leest het goed: Tilburg is...

Tilburgs mysterie: Hoe is de MeiMarkt eigenlijk ontstaan?

De Tilburgse binnenstad staat op 8 en 9 juni 2019 in het teken van de MeiMarkt. De straten en pleine...
Tilburgse vlag

Tilburgs mysterie: Dit is waarom onze vlag uit de kleuren blauw en geel bestaat

Wedden dat jij een rood-wit-blauwe vlag op zolder hebt liggen. En misschien bezit je zelfs wel een k...

adv.