Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Tilburg heeft een gigantische zusterstad in China en zo zit het

Door Rowie van der Vliet 25 juli 2020

Tilburg is dikke vriendjes met de Chinese stad Changzhou. En dan hebben we het over een langdurige vriendschap, namelijk 23 jaar. Als we dat vertalen in een mensenleven zouden ze samen de crèche, basisschool, middelbare school én het hoger onderwijs hebben meegemaakt. We vertellen alles over deze vriendschapsverklaring.

Goed, Tilburg en Changzhou kunnen dus net zo goed vriendschapsarmbandjes en bff-kettingen dragen. In 1997 tekenden Tilburg en Changzhou een vriendschapsverklaring. Daardoor is deze Chinese plaats een zusterstad. Wat houdt dat eigenlijk in? Een stad die een zusterstad of partnerstad heeft, kan vaak op de ander rekenen. Steden investeren in elkaar en proberen elkaar bij te staan. De gemeente stuurt elk jaar een bedrag naar Changzhou. In 2011 was dit 20.000 euro.

Vriendschappen voor het leven

Sinds 2006 zit er in Tilburg een handelskantoor van de provincie Jiangsu, de provincie waarin Changzhou ligt. En in 2012 kwamen bedrijven uit die regio onze kant op. Maar de vriendschap gaat echt niet alleen om de centjes. Het zit veel dieper dan dat. Changzhou en Tilburg zijn ook een zusterstad op cultureel en educatief vlak. Tilburg ging in 2012 op reis en nam mee… culturele creatievelingen. Zij kregen de kans om kunstenaars uit Changzhou te ontmoeten en de stad te leren kennen. Drie Chinese studenten gingen ook mee om Changzhou te ervaren. En natuurlijk kwamen de Chinezen ook naar ons toe. Wie weet zijn er wel vriendschappen voor het leven gemaakt.

Tekst loopt door na de foto.

De Chinese zusterstad Changzhou. Foto: ANP Foto

Prachtig gebaar

Changzhou is er écht voor ons als het nodig is. Dat merkten we wel in april 2020. Door de coronacrisis hebben beide steden het natuurlijk niet makkelijk. Echte vrienden steunen elkaar in moeilijke tijden. Changzhou stuurde onze stad 20.000 mondkapjes toen ze nog steeds hard nodig waren in de zorg. Burgemeester Weterings vond het een prachtig gebaar: ” “Mooi dat de band die meerdere steden en organisaties in Brabant hebben met steden in China meer is dan alleen een economische. Dit bewijst dat er werkelijk aandacht en hulp is als het nodig is, ook al zitten er duizenden kilometers afstand tussen onze steden. In deze moeilijke tijden leef je enorm met elkaar mee en help je elkaar waar mogelijk. We zijn onze Chinese zusterstad Changzhou dan ook enorm dankbaar voor deze gulle gift.” Je zou toch bijna verwachten dat Tilburg en Changzhou elkaar berichtjes sturen met ‘hvj’ (hou van jou) en ‘ntb’ (niet te breken) sturen.

Textielstad

Dat Changzhou en Tilburg het zo goed met elkaar kunnen vinden, komt misschien wel doordat de steden best op elkaar lijken. Changzhou was vroeger ook een booming textielstad. De katoenindustrie werd hier rond 1930 erg groot. De stad ligt dus in provincie Jiangsu en dat is een van de meest ontwikkelde provincies van het land. De stad is wel ‘ietsjes’ drukker dan Tilburg. Er wonen meer dan 4,5 miljoen mensen.

Lees ook:

Mysterie: hoe oud is de Tilburgse Kermis eigenlijk?

De Tilburgse Kermis bestaat al decennialang. Talloze generaties in Tilburg groeiden op met de kermis...
De fontein op de Heuvel

Mysterie: Zo werd de fontein het symbool van de Heuvel

De Lindeboom is jarenlang hét symbool van de Heuvel geweest. En dan bedoelen we zelfs decennialang. ...

Mysterie: hierom hebben barbershops in Tilburg een gekleurde paal

Waarschijnlijk loop je jouw favoriete barbershop in Tilburg binnen zonder ook maar een seconde stil ...

adv.