Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: zoveel beveiligingscamera’s hangen er in Tilburg

Door Rowie van der Vliet 4 april 2020

Van de ruim vijfduizend camera’s die Schiphol in de gaten houden tot de simpele meekijker bij de deurbel: er hangen zeker 228 duizend beveiligingscamera’s in Nederland. Dat komt neer op zo’n zes camera’s per vierkante kilometer, zo blijkt uit politiecijfers die VPNGids.nl heeft opgevraagd. Hoeveel beveiligingscamera’s hangen er in Tilburg? 

Sinds 2016 kunnen mensen, bedrijven of overheidsinstellingen hun camera aanmelden bij de politie. Dat gebeurde tot nu toe dus ruim 228 duizend keer. De politie wil daarmee na een misdrijf sneller nagaan of er mogelijk beelden zijn gemaakt. Overigens zijn lang niet alle camera’s aangemeld. Volgens schattingen van de politie hangen er in totaal wel zo’n 1,5 miljoen camera’s in Nederland, zo laat LocalFocus weten.

Zoveel beveiligingscamera’s in Tilburg

Ook in Tilburg hangen er redelijk wat camera’s: namelijk 8,2 per duizend inwoners. Er zijn 1787 camera’s in onze gemeente geregistreerd, waarvan er 121 ‘publiek’ zijn (bijvoorbeeld van de gemeente) en 1666 particulier (van bedrijven of bij mensen thuis). In Eindhoven hangen er naar verhouding een stuk meer camera’s: 15 per duizend inwoners. De meeste beveilingscamera’s van Brabant per duizend inwoners vinden we in Veldhoven, namelijk 37,9.

Benieuwd hoe dat in de rest van Nederland zit? Je ziet het hier:

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Openbare weg

Van al die geregistreerde camera’s is ruim tachtig procent eigendom van bedrijven. Overheidscamera’s omvatten 7,5 procent van alle camera’s. Zo’n 12 procent van de geregistreerde beveiligingscamera’s in Nederland is van particulieren. Bijna negentig procent van de camera’s is op de openbare weg gericht. De bewaartijd van de beelden is gemiddeld 23 dagen.

Zo zit het met camera’s van de gemeente

In artikel 151c van de Gemeentewet staat dat de burgemeester op een openbare plek voor een bepaalde tijd beveiligingscamera’s mag laten hangen. Naast winkelstraten, parken en andere openbare plekken kunnen dit ook doorgangen van overdekte winkelcentra zijn. In de buurt van kroegen in Tilburg hangen sinds 2000 beveiligingscamera’s. Zo kan alles goed in de gaten worden gehouden, soms al voordat iemand een misdrijf pleegt. Toch zijn er ook andere plekken waar dit mag, namelijk op een parkeerplaats die niet onder een openbare plek valt. Voordat dit gebeurt moet de officier van justitie de plaats van de camera wel goedkeuren. Ook moet het duidelijk zijn dat er eentje hangt, bijvoorbeeld door een bord. De burgemeester kan bovendien beslissen dat een camera nog langer blijft hangen.

Zelf een camera ophangen

Mag je zelf eigenlijk een beveiligingscamera ophangen? Dat ligt er maar net aan waar je die voor wil gebruiken. Als je een videodeurbel of camera ophangt om je huis te beveiligen dan is dit meestal geen probleem. Zolang de openbare weg en andermans huis maar niet in beeld zijn.

Lees ook:

Tilburgs mysterie: waar komt de naam Bels Lijntje vandaan?

Het is toch wel een van de bekendste fietspaden van heel Tilburg: het Bels Lijntje. Ook is het een v...
Piusplein

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Tilburg ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

Mysterie: hoe steek je (in hemelsnaam) de Vijfsprong over?

Elke rasechte Tilburger heeft het wel eens meegemaakt. Je fietst op je fietsje of je rijdt rustig in...

adv.