Mysterie opgelost: waar komt het klûnen toch vandaan?

Door Rowie van der Vliet 16 februari 2019

Het is de ideale voorbereiding op carnaval; het klûnen voordat carnaval losbarst. Ook op 17 februari staan de cafés de Korte Heuvel in het teken van klûnen. Maar waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan?

Klûnen is een term die wordt gebruikt in de schaatswereld, vandaar ook de link met de Elfstedentocht. Bij schaatstochten is het nu eenmaal niet altijd mogelijk om de gehele tocht op de schaatsen af te leggen. Soms is het ijs te dun (of zelfs afwezig). Dan zit er maar één ding op: lopen. Om bij schaatsevenementen op natuurijs (zoals de Friese Elfstedentocht) de schaatsen te beschermen, worden er op de plaatsen waar niet geschaatst kan worden planken en matten neergelegd. Daarover kunnen de schaatsers met hun schaatsen aan lopen zonder dat de ijzers beschadigen. Dat lopen op schaatsen wordt in het Fries ‘klûnen’ genoemd. Aha!

Carnavaleske traditie

Maar hoe is het klûnen niet alleen een term tijdens de Elfstedentocht geworden, maar een carnavaleske traditie? Dat hebben we aan Oss en Breda te danken. Bij onze buren Breda is de klûntocht echt een begrip. Zesduizend carnavalsvierders gaan steevast uit hun dak in 26 horecagelegenheden in Breda. Je zou dus bijna denken dat het allemaal in deze stad begon, maar niets is minder waar. De doorgewinterde carnavalsvierders Kees en Margreet van de Kerkhof hadden lucht gekregen van een klûnfeest in Oost-Brabant. ”In Oss om precies te zijn”, licht Pim van Bel, voorzitter van Stichting Bredase Klûntocht, toe. ”Zij waren daar zo enthousiast over dat ze het idee hebben geleend”, vervolgt hij, ”Want wat ze daar konden, zou in Breda vast ook succes worden.” En zo organiseerden ze in 1997 de allereerste Bredase editie.

Vijfde editie

Door de jaren heen zijn er ook veel steden die het idee dan weer van Breda hebben geleend. ”Daar zijn we alleen maar het trots op. Vorig weekend was het ook een fantastisch feest in Roosendaal bijvoorbeeld”, vindt Pim. Eerlijk is eerlijk: Tilburg volgde ook. In 2019 is het alweer tijd voor de vijfde editie van de klûntocht op de Korte Heuvel.

Sexbierum

Elf kroegen veranderen voor een dag in het jaar eventjes in een Friese stad. Zo vul je jouw stempelkaart bij Sexbierum of Hindeloopen. Lachen! Deze namen van Friese dorpen zijn natuurlijk weer een verwijzing naar de Elfstedentocht. Zo wordt de herkomst van het woord klûnen nog steeds eer aan gedaan. Je hoeft je schaatsen niet mee te nemen, want we hoeven ons niet op glad ijs te begeven tijdens het klûnen. In plaats daarvan krijg je een stempelkaart om je bierstempels te halen bij elf kroegen in de uitgaansstraat. Vanaf 14.00 uur kun je een stempelkaart voor vijf euro kopen bij Café Philip.

Lees ook:

klunen

Fèn fisje nie! Dit moet je weten over de Klûntocht 2019 in Tilburg

Het is weer tijd om te klûnen op de Korte Heuvel! Dit jaar vindt tijdens de Klûntocht Tilburg ook de...
Klûnen

Klûnen: Kruikenverloving

Philip

17 feb 2019 vanaf 14:00 t/m 20:00
Zsa Zsa Faes

Genieten maar: 13 x jullie mooiste foto’s van Tilburg uit 2018

Het einde van het jaar 2018 is bijna in zicht. Dat is hét moment om terug te blikken op dit jaar aan...

adv.