Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom Tilburg wel carnaval viert en andere steden niet

Door Carin van der Meij 23 februari 2020

In Tilburg weten we niet beter dan dat we carnaval vieren. Deze traditie is ons met de paplepel ingegoten en een jaartje overslaan is geen optie. Niet schrikken, maar er zijn mensen die nog nooit carnaval hebben gevierd. Dit zijn voornamelijk Nederlanders van boven de rivieren. Hoe komt het dat sommige steden op zijn kop staan terwijl het in andere steden angstvallig stil is? Wij zochten het uit. 

Carnaval is een katholiek feest en wordt al eeuwen in ons land gevierd. In de 16e eeuw ontstond door de reformatie echter een tweedeling in ons land, wat ook gevolgen had voor carnavalsvierders.

Religieus feest

Even terug naar de basis: carnaval is van oorsprong dus een religieus feest. Voordat de Vastentijd – ter voorbereiding op Pasen – ingaat, wordt nog even flink feest gevierd. De katholieke kerk was tot aan de 16e eeuw een volkskerk en carnaval werd in heel het land gevierd. Tot de reformatie.

Protestant vs. katholiek

Met de komst van de protestanten raakte het land verdeeld. Brabant en Limburg bleven in katholieke handen, maar veel steden boven de rivieren stapten over naar deze nieuwe religieuze stroming. Dit is waar wij antwoord krijgen op onze vraag. De protestante kerk moest namelijk niets weten van carnaval en maakte al snel een eind aan dit volksfeest. En waar woonde deze mensen? Juist, veelal boven de rivieren. Al is carnaval in Tilburg ook honderd jaar lang verboden geweest…

Carnaval verboden in Tilburg

Ja, je leest het goed: carnaval vieren mocht niet altijd in Tilburg. Carnaval werd in Tilburg in 1857 verboden. En dat had niks met de protestanten te maken. De katholieke pater hield een preek, maar die werd ruw verstuurd door het hossen en dansen van carnavalvierders. De pater had er schoon genoeg van en verbood alle verklede mensen in de kerk. Al snel volgde het stadsbestuur en was je illegaal bezig als je in kostuum de straat opging.

Verdeling

Zelfs na honderd jaar carnavalsverbod hebben we nog steeds een keigrote liefde voor carnaval. Het is de katholieke achtergrond die ervoor zorgt dat vooral in Brabant en Limburg nog actief carnaval wordt gevierd. In het noorden zijn overigens ook steden en dorpen die voor dit feestje te porren zijn, maar wel een stuk minder.

Bron: Nu.nl, NPOFocus

adv.