Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: daarom is Tilburg niet de hoofdstad van Brabant

Door Rowie van der Vliet 1 augustus 2020

Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Tilburg? Den Bosch ligt niet – zoals wij – netjes in het midden van de provincie, dus dat kan de reden niet zijn. Ook heeft Tilburg veel meer inwoners. Waarom is dan toch Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Tilburg?

We duiken in de geschiedenis. Eeuwen geleden, zo rond 1400 was Den Bosch de grootste stad van Nederland. Met een goedlopende economie binnen stevige, beveiligde stadsmuren, woonden daar toen zo’n 14.000 mensen. Zelfs Amsterdam was op dat moment kleiner met maar 8.000 inwoners. Het zou nog meer dan 400 jaar duren voordat Tilburg echt een stad werd. Het gebied was rond die tijd een verzameling van verschillende herdgangen. Dat waren vroeger een soort kleine dorpsgemeenschappen met stukken grond waar vee mocht razen. Ze werden gebouwd in een driehoek en waren verbonden met linten. Kijk maar eens naar de Heuvel of Korvel. Eeuwen geleden waren dit herdgangen!

Heel verschillende steden

Den Bosch en Tilburg zijn heel verschillende steden. Dat was vroeger al zo. Den Bosch is van oorsprong een echte vestigingsstad. Er werd veel gehandeld door de Bosschenaren. Tilburg is juist een stad die heel zelfvoorzienend was. Waar we nu bekend staan als een stad waar veel studenten en anderen naartoe komen, was Tilburg vroeger lang van de buitenwereld afgesloten. Dat kwam door de rivieren en het feit dat er eeuwen geleden weinig (spoor)wegen van en naar Tilburg liepen. We waren lang een agrarisch gebied met plattelandssfeer, die later overging in industriële stad. Den Bosch was in de Middeleeuwen al een handels- en bestuurscentrum en die gevolgen waren lang na die periode nog te merken.

Touwtrekken

Na eeuwen van oorlogen, veroveringen, wisselende machthebbers en meer van dat getouwtrek, kwam Brabant eind achttiende eeuw in handen van de Franse legers. In 1810 besloot de welbekende Napoleon Bonaparte dat het tijd werd om het Koninkrijk Holland in te lijven bij het Franse Keizerrijk. Dat Koninkrijk Holland was opgedeeld in departementen, die nu nog steeds overeenkomen met de provincies zoals we die nu kennen. In het geval van Departement Brabant was Den Bosch de hoofdstad. Een jaartje eerder besloot de koning dat Tilburg toch echt stadsrechten verdiende. Zo werd Tilburg op 18 april 1809 officieel een stad. Den Bosch was toen al heel lang een stad doordat ze in 1196 stadsrechten kreeg.

Zelfstandig

Dan fast forwarden we weer een paar jaar, naar 1830. Na wederom een aantal machtswisselingen en bijbehorende onvrede, splitst België zich af en behoort Brabant tot de Noordelijke Nederlanden. Met nog steeds Den Bosch als hoofdstad. Tilburg werd steeds groter door de textielindustrie. Uiteindelijk kregen we meer inwoners dan Den Bosch, maar het was al te laat om te worden gezien als dé hoofdstad van Brabant. Bovendien heeft Eindhoven nog meer inwoners dan Tilburg.

Lees ook:

Changzhou

Mysterie: Tilburg heeft een gigantische zusterstad in China en zo zit het

Tilburg is dikke vriendjes met de Chinese stad Changzhou. En dan hebben we het over een langdurige v...
De fontein op de Heuvel

Mysterie: Zo werd de fontein het symbool van de Heuvel

De Lindeboom is jarenlang hét symbool van de Heuvel geweest. En dan bedoelen we zelfs decennialang. ...

Mysterie: hierom hebben barbershops in Tilburg een gekleurde paal

Waarschijnlijk loop je jouw favoriete barbershop in Tilburg binnen zonder ook maar een seconde stil ...

adv.