Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: wie is deze man en wat heeft-ie met koning Willem II te maken?

Door Gwyneth Oomens 12 september 2020

Misschien heb je dit bronzen beeld weleens gezien. Het staat tegen de zijmuur van de Heikese Kerk en de man die vereeuwigd is lijkt bedenkelijk te kijken. Maar wie is deze man en wat was er zo van belang dat er een standbeeld van hem staat in Tilburg? Lees hier hoe het zit.

De man waar we het over hebben is Joannes Zwijsen. Hier volgt een kort lesje geschiedenis: Zwijsen werd geboren in Gelderland en vanaf 1813 volgde hij een priesteropleiding in Helmond. Hierna kwam hij naar onze gezellige stad Tilburg en was hij priester in onder andere de Heikese Kerk.

Beste vrienden met Willem II

Een van de beste vrienden van Zwijsen was koning Willem II. In de negentiende eeuw zeiden sommige mensen zelfs dat ze een homoseksuele relatie zouden hebben gehad. Willem II zou in die tijd ook zijn gechanteerd vanwege zijn homoseksualiteit. Zwijsen is ook diegene die Willem vond nadat hij van een kerk was gevallen.

Moordaanslag

Zwijsen overleefde in 1863 een moordaanslag, maar het verhaal hiervan is onduidelijk. Men vermoedt dat de priester bijna slachtoffer was geworden van een roofmoord. Een bedrag van zesduizend gulden dat in de lade van zijn bureau lag was verdwenen. Er werd ook een verdachte gearresteerd: zijn huisknecht Jan van Veen. Maar deze werd ook weer vrijgelaten toen er te weinig bewijs tegen hem was.

Tekst loopt door onder foto.

Uitgeverij Zwijsen. Foto: indebuurt Tilburg

Vernoemingen

Misschien legde je de link al: de Nederlandse uitgeverij Zwijsen is vernoemd naar Joannes. Hij stond daar aan de basis van het bedrijf. Ook zijn er meerdere scholen in Tilburg naar hem vernoemd en is Zwijsen oprichter van het klooster van de Zusters van Liefde in Tilburg. Op het hek van de Heikese kerk staat Zwijsens lijfspreuk ‘Mansuete et Fortiter’, wat zachtmoedig en sterk betekent. Er is dus best een hoop in Tilburg wat naar deze man leidt!

Bisschop Zwijsenstraat

Al vrij snel na het overlijden van Joannes Zwijsen werd besloten dat hij moest worden geëerd. Wat vroeger de Nieuwedijk heette, werd toen de Zwijsenstraat. In 1934 werd dit de Bisschop Zwijsenstraat.

Lees ook:

De Groene Chef proeverij

Lekker! Dit vegan restaurant is weer terug in Tilburg

Hier gaan vegans en lekkerbekken uit Tilburg vast heel blij van worden! Nadat we De Groene Chef meer...
lunchen tien euro

9 x hier heb je een lekkere lunch voor nog geen tien euro

Lekker lunchen, maar niet teveel geld uitgeven? Wij snappen dat. Hier zijn negen lunchtentjes in Til...

De Sinterklaasintocht gaat niet door: ‘We zijn bezig met een alternatief’

Een ding is duidelijk: Sinterklaas komt niet met zijn pieten aan met de stoomboot in de Piushaven te...

Leuk volgens tweeling Anne en Lotte: ‘Hier kun je leuk terrassen én een spelletje doen’

Wie in Tilburg woont, kent de leukste plekken van de stad. Precies de plaatsen die ons trots op Tilb...

 

Meer over

Mysteries

adv.